Clinsh-vloot van 41 schepen gaat milieuwinst innovatie meten

Met de aanmelding van zes nieuwe schepen is de vloot die deelneemt aan het Europese demonstratieproject voor de binnenvaart CLean INland SHipping (Clinsh) compleet.

Dat meldt de projectorganisatie van Clinsh, een Europees consortium dat schoon binnenvaartvervoer promoot van Nederlandse, Belgische, Duitse en Engelse publieke en private organisaties.

Het project wordt ondersteund door het Europese Life-fonds en er is 8,5 miljoen euro voor beschikbaar. Met het nieuwe zestal komt het totaal op 41. De schepen zijn geselecteerd op basis van een Europese aanbesteding.

Vergoeding

Op alle schepen die deelnemen aan de praktijkproef wordt meetapparatuur geplaatst, waarna continu de uitstoot aan boord gemeten wordt. De schepen die deelnemen aan het Clinsh-project maken gebruik van verschillende motoren, brandstoffen en van duurzame technieken zoals katalysatoren en roetfilters.

De deelnemende schippers kunnen een vergoeding krijgen van maximaal de helft van de kosten van aanpassingen aan hun schip. De verzamelde data worden gebruikt om duidelijk te krijgen wat de milieuwinst is van de diverse technieken om emissies van broeikasgassen terug te dringen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rob Mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.