Nederlandse Standic bouwt chemie opslagterminal in Antwerpen

Het Nederlandse tankopslagbedrijf Standic, onderdeel van familiebedrijf Hametha, gaat in de Antwerpse haven een nieuwe chemie opslagterminal realiseren. Het onder Port of Rotterdam gevestigde bedrijf verdubbelt daarmee haar opslagcapaciteit.

De nieuwe opslagterminal wordt gerealiseerd aan het 5e Havendok krijgt een totale opslagcapaciteit van circa 230.000 m3 en zal volgens het bedrijf voldoen aan de laatste milieueisen.

Hametha heeft bewust gekozen voor de haven van Antwerpen omdat het bekend staat als één van de grootste maritieme chemieclusters van de wereld. Directeur Ronald Ooms: ‘Het succes met chemieopslag willen we continueren en uitbreiden. In Antwerpen kunnen wij ons, binnen de nichemarkt van meer gespecialiseerde chemie, verder ontwikkelen en onze klanten uit alle windstreken bedienen.’

Luchtkwaliteit

De terminal wordt vergaand geautomatiseerd en de wensen van de klant hebben geleid tot het huidige ontwerp. Schepen die bij de terminal aanmeren, kunnen gebruik maken van duurzaam opgewekte walstroom. De uitstoot door zeeschepen wordt hierdoor verminderd, wat zorgt voor een betere luchtkwaliteit.

De grootte van de opslagtanks zal variëren van 500 tot 3500 m3. Net als de terminal in Nederland, zal de focus komen te liggen op de distributie van chemieproducten en bepaalde nichemarkten van de chemie. De investeringsbijdrage voor de nieuwe opslagterminal bedraagt zo’n 200 miljoen euro.

Grote chemietankers kunnen de terminal volgens Standic eenvoudig bereiken dankzij de gunstige diepte van de haven.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.