Meer terminals sluiten aan bij North West Central Corridor

De inland terminals CTU in Lelystad, HOV Harlingen en Westerman Multimodal Logistics in Hasselt zijn in juni toegetreden tot de North West Central Corridor. In dit samenwerkingsverband bundelen deepsea terminals, inland terminals en binnenvaartrederijen hun krachten voor containervervoer op de binnenvaartroute Amsterdam-Utrecht-Rotterdam.

De North West Central Corridor werd in februari van dit jaar opgericht. Met de toevoeging van drie nieuwe partijen komt het aantal aangesloten terminals op acht. Er wordt door de verschillende partijen nu een verschepingsvolume van 6.500 TEU per week bereikt. Hierdoor komt er op jaarbasis circa 100.000 TEU extra bij de 250.000 TEU die inmiddels via deze handelsroute verscheept worden. Vrachtvolume afkomstig uit Harlingen, Hasselt en Lelystad wordt in Amsterdam overgeslagen op de binnenvaartschepen van de North West Central Corridor.

Dieselelektrisch binnenvaartschip

Bundeling van lading, vaste bezoekafspraken met grotere vrachtvolumes (150 à 200 containers per bezoek) en vaste punt-punt verbindingen tussen inlandterminals en deepseaterminals leiden volgens de initiatiefnemers tot een betrouwbaarder binnenvaartproduct omdat er vertraging is bij de afhandeling aan de terminals. Sinds de start in februari bereikten de schepen van North West Central Corridor een betrouwbaarheid van meer dan 95%.
Met de toetreding van HOV Harlingen tot de corridor is een dieselelektrisch binnenvaartschip in de pool van corridorschepen opgenomen. Dit schip heeft circa een kwart minder CO2-uitstoot dan moderne binnenvaartschepen met conventionele aandrijving.

Het North West Central Corridor initiatief wordt ondersteund door de vijf deepsea containerterminals in Rotterdam (APMT I & II, RWG, ECT Delta en ECT Euromax), Port of Amsterdam, Havenbedrijf Rotterdam en het duurzaam logistiek programma Lean & Green Europe. De North West Central Corridor is qua opzet vergelijkbaar met de West-Brabant Corridor (Tilburg-Oosterhout-Moerdijk-Rotterdam) waarbij inmiddels positieve resultaten zijn geboekt met vrachtbundeling, vaste bezoekafspraken en punt-punt verbindingen.

Betaalbaar

‘Dankzij toetreding tot deze corridor verwachten wij onze performance significant te kunnen verbeteren, waardoor onze klanten krijgen waar ze recht op hebben: een betrouwbaar, betaalbaar, CO2 besparend transport alternatief’, zegt Tim van der Roest, general ganager Barge & Terminal bij Westerman Multimodal Logistics.

De Havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam zijn verheugd met de uitbreiding van dit initiatief. Rob Smit, manager Achterland van Port of Amsterdam: ‘Door capaciteit, kennis en lading te bundelen maken de partijen echt een verschil wat resulteert in een beter logistiek product dat ook het vervoer over water aantrekkelijker maakt.’
Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics van Havenbedrijf Rotterdam: “De North West Central Corridor sluit goed aan bij de programma-aanpak goederenvervoercorridors, waarin het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, provincies, havenbedrijven, de Topsector Logistiek en het bedrijfsleven samen werken aan zogenoemde Topcorridors.’

Inlandterminals

De volgende terminals zijn nu aangesloten bij de North West Central Corridor: TMA Logistics (terminals in Velsen, Amsterdam), HOV Harlingen (Harlingen), CTU (Utrecht, Tiel en Lelystad), VCL (Velsen) en Westerman Multimodal Logistics (Hasselt).

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.