Ronald Schinagl: ‘Havenvereniging na 80 jaar nog steeds dat netwerkclubje’

Havenvereniging Rotterdam bestaat 80 jaar. De ontmoetingsplek voor professionals en particulieren met een hart voor de haven viert dat vanavond met een groot Lustrumfeest aan boord van het SS Rotterdam. Een mooi moment om even stil te staan bij de historie. En wat blijkt: ‘Er is sinds de oprichting van de club eigenlijk niet zo gek veel veranderd.’

Het zijn de woorden van voorzitter Ronald Schinagl. Sinds maart 2017 staat de Nederlandse directeur van Van Oord aan het roer van Havenvereniging Rotterdam.

Havenvereniging Rotterdam, wat doen jullie?

‘We zijn een grote vereniging met ruim 1700 leden. Het zijn leden van alle leeftijdscategoriëen. Van jong (tot 36 jaar), werkend tot gepensioneerd. Het lidmaatschap van de Havenvereniging is heel laagdrempelig, voor maar 25 euro per jaar kun je bij ons aansluiten en deelnemen aan de verschillende informele evenementen die we organiseren. We organiseren zeker iedere maand een bijeenkomst. Denk aan bedrijfsbezoeken of presentaties. Per jaar hebben we een paar signature events waarmee we wat groter uitpakken. De Quick Port Scan (QPS) is onlangs weer geweest en aan het einde van het jaar organiseren we de Dag van de Haven waarbij het havenbedrijf altijd een vooruitblik geeft op de toekomst.’

Hoe is de Havenvereniging 80 jaar geleden ontstaan?

‘Verschillende prominenten uit de haven vonden dat de haven bij een breder publiek meer bekendheid moest krijgen. De haven moest toegankelijker worden en daarom is de Havenvereniging opgericht. In de statuten uit die tijd heb ik hierover de volgende woorden gevonden: ‘De vereniging stelt zichzelf ten doel om problemen in de haven te bestuderen en kennis van en over de haven van Rotterdam te bevorderen.’

Wat is er veranderd in al die jaren?

‘De vereniging is van oudsher al een netwerkclub. In die zin is er niet veel veranderd. Het was vroeger wellicht iets formeler, zoals alles in het verleden iets formeler was. Maar de basis blijft hetzelfde. We hebben nog steeds het doel om mensen betrokken te krijgen en te houden bij de haven.’

Wel hebben jullie er een club bij, sinds de oprichting van Jong Havenvereniging 10 jaar geleden. Was dit nodig?

‘Het is heel moeilijk om jonge mensen aan het havenbedrijfsleven te binden. Ze zien vaak niet hoe interessant de haven is. Daarom leggen we met Jong Havenvereniging echt de focus op die jonge professionals en studenten. Hoe jonger je mensen geïnteresseerd maakt, hoe beter. Deze club organiseert door het jaar heen zelf ook diverse evenementen en met hele goede resultaten.’

Vanavond is het grote lustrumfeest. Wat kunnen de feestgangers hiervan verwachten?

‘We hebben ervoor gekozen om ons jubileum te vieren met een groot feest op een prachtige locatie: het SS Rotterdam. Dat is ook echt het doel van vanavond: het moet vooral een feestelijke avond zijn. We staan met verschillende sprekers uiteraard wel stil bij 80 jaar Havenvereniging en de veranderingen die de haven in die jaren heeft doorgemaakt. Het is heel mooi om te zien dat onderwerpen die tientallen jaren geleden actueel waren, nu nog steeds spelen. Ik zal hiervan een aantal opvallende voorbeelden delen. Maar de inhoud staat vanavond niet voorop. Het moet vooral een gezellig Rotterdams feest worden met muziek en eten.’

En na dit mooie lustrum, hoe ziet u de toekomst van de havenvereniging?

‘De Havenvereniging zal vooral blijven zoals ie nu is. Het moet dezelfde gezellige toegankelijke netwerkclub blijven, waar iedereen welkom is. We kunnen best nog een stuk groeien, dus daar gaan we zeker op inzetten. Maar het is niet zo dat we ineens dingen heel anders gaan doen of andere evenementen zullen organiseren. We zijn een mooie vereniging en dat willen we graag zo houden.’

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.