Google investeert 500 miljoen in datacenter Eemshaven

Met een investering van 500 miljoen euro breidt Google haar datacenter in de Eemshaven opnieuw flink uit. De aankondiging komt op het moment dat de heipalen voor de tweede fase de grond in worden gestampt.

Google doet deze investering in de infrastructuur naar eigen zeggen om de sterke en groeiende vraag naar diensten zoals Search en YouTube te ondersteunen. Daarnaast heeft Google in Eemshaven ook een Google Cloud-regio, waarmee klanten en gebruikers in Nederland en de omliggende gebieden dicht bij huis gebruik kunnen maken van Google Cloud diensten.

Werkgelegenheid

Tijdens de bouwfase van het datacenter zullen gemiddeld 1000 mensen werkzaam zijn op de locatie.In 2020 zal de uitbreiding naar verwachting worden afgerond en dan biedt het werkgelegenheid aan ongeveer 350 mensen. ‘Door de nieuwe investering van Google in onze regio wordt de Eemshaven nog nadrukkelijker internationaal op de kaart gezet als locatie voor datacenters. In de Eemshaven zijn alle voorzieningen op het gebied van ruimte, groene stroom en glasvezel voor handen. De totale investering van 2 miljard van Google in de Eemshaven levert honderden banen op voor verschillende opleidingsniveaus, een prachtige aanvulling voor ons gebied’, aldus Cas König, CEO Groningen Seaports.

Google opende in 2016 zijn eerste datacenter in de Eemshaven. Vorig jaar maakte het techbedrijf bekend die opslagfaciliteit flink uit te breiden voor een half miljard euro. Nu volgt een nieuwe uitbreiding. Google’s datacenters gebruiken gemiddeld 50% minder energie dan een gewoon datacenter. Het datacenter in de Eemshaven was het eerste datacenter van Google dat vanaf dag 1 volledig draaide op groene stroom, geleverd door het windpark en zonnepark van Eneco. Google is al meer dan 10 jaar CO2-neutraal en sinds 2017 wordt het energieverbruik gecompenseerd met 100% hernieuwbare energie voor alle activiteiten.

Hollands Kroon

In totaal investeert Google een miljard euro in nieuwe datacenters in Nederland. Naast uitbreiding in de Eemshaven, wordt ook in de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon een nieuw datacentrum gebouwd.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.