North Sea Port inspecteert kades met onderwaterrobot

Havenbedrijf North Sea Port doet een proef waarbij de kades niet met een duiker, maar met een onderwaterrobot geïnspecteerd wordt. Woensdag werd de test voor het eerst uitgevoerd bij de kade van Terneuzen.

De hightech-onderwaterrobot is uitgerust met diverse sensoren, zoals ultrasoon, laser, PEC, sonar en een high-resolution-camera. De inzet van een robot onder water is veiliger dan een duiker een inspectie te laten doen. Bijkomend voordeel is dat schepen gewoon kunnen blijven varen, zo meldt het Havenbedrijf in een persbericht. North Sea Port zet hiermee naar eigen zeggen in op innovatieve ontwikkelingen voor het beheer van de haveninfrastructuur.

Risico’s

Kades worden continu belast door schroefbewegingen en het draaien van schepen. Het repareren en herstellen van kades is vaak kostbaar. Op tijd zicht krijgen in de staat van de kades is daarom van groot belang. Er moet op tijd worden gedetecteerd of er scheuren gaan ontstaan. Gebeurt dit niet, dan brengt dat economische en veiligheidsrisico’s met zich mee. ‘Inzicht krijgen in de dikte van de kademuren, scheuren en defecten zonder het vaarverkeer te storen, is een grote meerwaarde om aan de slag te gaan met deze innovatieve kade-inspectie’, aldus Jan Lagasse, CEO van North Sea Port.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.