North Sea Port: 26,4 miljoen nettowinst in eerste jaar

Het nettoresultaat van North Sea Port bedroeg vorig jaar 26,4 miljoen euro. De opbrengsten lagen met 106 miljoen euro 6,5% hoger dan het jaar ervoor, mocht de fusiehaven toen al bestaan hebben. De havengelden zorgden voor 43 miljoen euro omzet (+9%) en de uitgifte van gronden voor 47 miljoen (+6%).

Dat meldt het havenbedrijf maandag. ‘De operationele kosten bleven in 2018 onder controle en bedragen 50 miljoen euro. Dat is dankzij de eerste synergieën van de fusie’, aldus North Sea Port in een toelichting.

De 50 miljoen euro aan operationele kosten zijn 2% lager dan in 2017. ‘Dit ondanks een toename met 1,7 miljoen euro voor onderhoud en beheer van de infrastructuur tot een totaal van 10,9 miljoen.’

Operationeel resultaat

Het operationeel resultaat kende een stijging van 8% naar 54,8 miljoen euro. Uit de operationele cashflow van 37,1 miljoen euro konden de afgesproken bijdragen aan de sanering van het Thermphos-terrein en de Nieuwe Sluis Terneuzen volledig gefinancierd worden. Met name investeringen in infrastructuur zorgden per saldo voor een licht negatieve cashflow van 4,6 miljoen euro.

North Sea Port verwacht dat de grondomzet door concessies en erfpachten en door het volume aan goederenoverslag gestaag stijgt, samen met de omzet. Dit stemt de fusiehaven positief voor de verdere ontwikkeling van het havengebied.

‘De eerste maanden van 2019 laten zien dat de positieve resultaten zich vooralsnog voortzetten, zij het dat de toename van de overslag en omzet ten opzichte van 2018 beperkt blijft.’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.