RDM groeit na tien jaar uit z’n jasje

RDM Rotterdam bestaat deze week op de kop af tien jaar. Een succes, want er wordt hard gewerkt aan uitbreiding van het Rotterdam Makers District. Innovation Dock krijgt er een hal bij en de plannen voor de ontwikkeling van het M4H-gebied worden tot uitvoering gebracht.

De voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) werd tien jaar geleden geopend als de plek voor innovatie in de haven. De plek waar de maakindustrie van de toekomst vorm krijgt. Donderdag 4 juli wordt het tienjarige bestaan groots gevierd. Wat is er in die tien jaar bereikt? Wat gebeurt er dagelijks in Innovation Dock? Havenbedrijf Rotterdam gaf een inkijkje.

Bedrijven in vierkantjes

De kracht van RDM zit in de combinatie van onderwijs en bedrijfsleven. Jonge innovatieve bedrijven en startups krijgen hier kans om zich te ontwikkelen. Innovation Dock, zoals het gebouw heet, is onderverdeeld in twee delen. Er is het deel voor onderwijs waar onder meer de hogeschool gevestigd is en er is een bedrijvendeel. In deze hal kunnen startups een ‘vierkantje’ huren en daar hun bedrijf starten. De combinatie wordt gemaakt omdat bedrijven zo bovenop nieuwe werknemers zitten.

Verder is er de gedachte dat kennis delen altijd meer kennis met zich meebrengt. Bij de start tien jaar geleden was het zelfs een eis voor startups die zich hier vestigden om de combinatie te maken met het onderwijs. Dat principe heeft RDM losgelaten. ‘We lieten bedrijven een kenniscontract tekenen waarin stond dat zij verplicht de samenwerking met het onderwijs moesten aangaan. Door dat verplichte karakter werd het allemaal heel geforceerd. De samenwerkingen zijn er echt wel en deze werpen ook hun vruchten af, maar wel op eigen initiatief. Dat levert in onze ogen uiteindelijk veel meer resultaat op, zegt Jouke Goslinga, directeur bij RDM.

Dynamiek

De bedrijven die een plekje hebben binnen Innovation Dock veranderen regelmatig. Goslinga: ‘We hebben geen maximum tijd, maar we moedigen wel aan om hier niet te lang te zitten. We willen ruimte bieden aan nieuwe innovatieve bedrijven.’ De hal staat deze maand voor het eerst vol. Goslinga: ‘We willen het liefst wat vierkante meters vrijhouden voor nieuwe bedrijven, voor de dynamiek. Voor goede ideeën willen we altijd ruimte hebben. We trekken er daarom binnenkort nog een loods bij.’ Start-ups die uitgroeien tot scale-ups kunnen een plek krijgen in het M4H-gebied wat momenteel volop ontwikkeld wordt. Goslinga: ‘Het idee is eigenlijk dat bedrijven hier starten en dan de haven in gaan. We geloven echt dat hier de bedrijven zitten die het later zullen maken. De Shell van de komende jaren, kan hier zomaar geboren worden.’

RDM kent een aantal grote succesverhalen. Zo startte Ming Chan hier vier jaar geleden het bedrijf Genuin engineering. Gestart met een idee voor kassasystemen is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot 54 werknemers. Onlangs ontwikkelde Genuin Engineering een belangrijke tool voor PostNL. Een lasergestuurde projector die boven de sorteerbanden van de pakketjes hangt. Het apparaat projecteert de verzendinstructies voor elk pakketje dat op de band voorbij komt. Marco Poeth, van Genuin Engineering laat de testopstelling zien. ‘PostNL was meteen onder de indruk toen we hen aan lieten zien wat we kunnen. Het sorteren gaat nog nauwkeuriger, daarmee bespaart het bedrijf op jaarbasis een hoop geld.’

X-Laboratory

Een van de bedrijven die inmiddels uit z’n jasje groeit is X-Laboratory. In de hoek van de RDM loods staat half afgeschermd een testopstelling met kranen. Iets wat in principe niet past bij de open werkcultuur van RDM. Oprichter André Schiele legt uit waarom het is. ‘We ontwikkelen verschillende innovatieve oplossingen voor bedrijven in de haven en zij willen niet dat hun concurrent er meteen met deze ideeën vandoor gaat.’ Dr. Schiele kwam min of meer bij toeval in de haven terecht. De van oorsprong Duitse ceo van het bedrijf, studeerde af in de ruimtevaart. Hierbinnen kreeg hij veel bekendheid dankzij zijn uitvinding waarbij hij een robot op 160.000 kilometer kan besturen. ‘De ruimtevaart was reuze-interessant, maar toen ik bijna veertig werd dacht ik: hoe kan ik die robotica toepassen op bestaande problemen? Hoe kan ik iets betekenen voor de tastbare wereld, hier op aarde? Ik wist toen heel gauw dat ik moest gaan voor de sterkste markt: het maritieme’, legt Schiele uit.

Inmiddels ontwikkelt X-Laboratory voor diverse bedrijven in de haven tools om het werk verder te automatiseren. Met name binnen offshore is het bedrijf actief en werkt het aan projecten voor bedrijven als Van Oord, Boskalis en Heerema. Wat voor projecten en ontwikkelingen dat zijn kan de oprichter niet vertellen. Schiele: ‘Er ligt nog ontzettend veel potentie voor automatisering. Denk aan het lassen. Dat gebeurt in de scheepvaart allemaal nog met de hand.’ Doel van X-Laboratory is om de de maritieme wereld verder te helpen bij automatisering door altijd twee stappen voor te lopen op de branche. Tijdens de viering van het 10-jarige jubileum zal X-Laboratory een demonstratie geven waaruit zal blijken wat er allemaal mogelijk is met robotica.
Schiele is erg tevreden over RDM, maar hoopt binnenkort wel de volgende stap te zetten met zijn bedrijf. ‘We willen heel graag naar het M4H-gebied. Daar kunnen we verder doorgroeien.’

M4H

Aan de overkant van RDM, in de Merwe-Vierhavens, is de gemeente Rotterdam samen met het Havenbedrijf bezig met de ontwikkeling van het M4H-gebied. Dit gebied wordt een combinatie van wonen en werken en vormt ook een onderdeel van het Rotterdam Makers District. M4H geldt als de volgende stap voor de start-ups bij RDM. Nieuwe technologieën, gebaseerd op duurzame vormen van energie en materialen worden hier bedacht en toegepast. In de eerste helft van 2020 moet de Werkplaats worden opgeleverd in de oude fruitloods. Een verzamelgebouw waar verschillende middelgrote innovatieve bedrijven zich zullen vestigen. Het eerste bedrijf dat hiervoor heeft ingetekend is Royal Roos, een maritiem met de focus op ontwerp, modificatie en reparatie voor de offshore, bagger- en andere maritieme industrie. Het bedrijf is erg blij dat ze een plek krijgen in de Werkplaats. ‘De locatie aan het water en direct tegen de stad aan is ideaal. Hier krijgen we de kans om ons bedrijf verder te laten groeien en kunnen alles meteen in de praktijk brengen’, aldus project engineer Andres Lopez Veiga van Royal Roos.

Tijdens het tienjarige bestaan van RDM geeft Rotterdam Makers District ook een kijkje in de ontwikkeling van het M4H-gebied en het Ruimtelijk Raamwerk, dat afgelopen week werd vastgesteld door de gemeente. Het volledige programma van de viering van het tienjarige bestaan vindt u hier.

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.