‘Het is niet duurzaam om alleen aan verkoop te denken’

Verduurzaming in het maritieme landschap is noodzaak. Havengerelateerde bedrijven zien dat en zijn steeds vaker bereid om hiervoor investeringen te doen. De verkoop van filters, elektrische motoren en ‘groene’ brandstof neemt toe. Bij de verduurzaming past ook het gebruik van biologisch afbreekbare smeermiddelen.

Een hydraulisch systeem kan gemiddeld 1500 uur met dezelfde olie voordat het vervangen wordt. Dat betekent dat de olie tijdens de levensduur van een hydraulisch systeem zeker tien keer vervangen moet worden. Met de olie van het Zwitserse merk Panolin is vervangen niet meer nodig, legt Henk-Jan Keuter, marketing en sales manager bij Duport Lubricare uit. ‘De olie van Panolin gaat 15000 uur mee.’

Duport Lubricare is in Nederland de enige distributeur van Panolin. Keuter: ‘De huidige directeur en zijn vader hebben een fabriek in agrarische machines en kwamen vijfentwintig jaar geleden per toeval in contact met Panolin. In de afgelopen jaren zijn we als exclusieve distributeur van het merk enorm hard gegroeid.’

Boskalis

Baggeraars, Staatsbosbeheer, waterschappen en Rijkswaterstaat maken gebruik van de duurzame olie van Panolin. ‘Deze olie is uitermate interessant voor bedrijven in kwetsbare gebieden. Panolin is namelijk biologisch afbreekbaar. Als je per ongeluk wat olie lekt is het binnen 28 dagen voor meer dan 60 procent afgebroken.’ Hoewel de olie van het Zwitserse merk in aanschaf iets duurder is, kiezen wel steeds meer bedrijven voor Panolin, omdat het veel duurzamer is en op termijn juist veel geld bespaart. ‘We zijn op dit moment bijvoorbeeld veel schepen van Boskalis aan het om-oliën.’

Wat de smeermiddelen van Panolin zo bijzonder maakt en wat ervoor zorgt dat deze biologisch afbreekbaar zijn en toch zo goed presteren, daar kan Keuter niets over zeggen. ‘Het recept is nog geheimer van dat van Coca-Cola’, lacht de Drent. Het meest verkochte product is HLP SYNTH. Deze synthetische esterolie heeft een lange levensduur en is toepasbaar bij grondverzet, offshore, bruggen en sluizen, scheepvaart en andere hydraulische toepassingen.

Filterapparatuur

Als importeur van olie heeft Duport Lubricare er alle belang bij dat zoveel mogelijk schepen om-oliën. Toch kijkt het bedrijf uit Dedemsvaart altijd eerst wat het beste bij het bedrijf past. ‘Wij denken mee met de klant en gaan niet eerst voor ons eigen belang. We zoeken samen naar de juiste oplossing. Eerst nemen we een monster en zo kijken we of er een mogelijkheid is om de huidige olie te filteren. Dan hoeft de olie niet meteen vervangen te worden en kan het vaak nog een jaar of drie mee. Dat scheelt veel geld. Voor ons is dit minder voordelig, maar we vinden het vooral belangrijk dat alles op een duurzame wijze gebeurt’, zegt Keuter.  Het filteren kan Duport Labricare ook zelf. Naast de Panolin smeermiddelen is het bedrijf ook importeur van de Cardev-filtratieapparatuur. Deze filtratieapparatuur is geschikt voor elk werkend hydraulisch systeem en houdt de olie schoon.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.