Rotterdamse haven zet in op waterstof

Twee waterstoffabrieken op de Maasvlakte moeten ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot van de industrie in de Rotterdamse haven drastisch wordt verlaagd. Kosten: zo’n twee miljard euro. Dat is de uitkomst van een haalbaarheidsstudie die zestien bedrijven en organisaties, verenigd in het project H-vision, onder leiding van Deltalinqs hebben uitgevoerd. Onder andere BP, Havenbedrijf Rotterdam, Vopak en Shell hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Waterstof kan onder voorwaarden fossiele brandstoffen vervangen. De studie toont aan dat de CO2-emissies met behulp van grootschalige productie van waterstof al voor 2030 aanzienlijk kunnen worden teruggebracht. Afgezet tegen de totale CO2-uitstoot van de industrie in 2018 (26,4 miljoen ton), leidt gebruik van waterstof in Rotterdam tot een emissiereductie van 16%.

Blauwe waterstof

H-vision richt zich in eerste instantie op het maken van blauwe waterstof op basis van aardgas en door hergebruik van raffinaderijgas. De CO2 die vrijkomt bij de productie wordt afgevangen en opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. In een veel later stadium zou de Rotterdamse industrie kunnen worden bediend met groene waterstof, gemaakt van groene energie. Volgens het Havenbedrijf moet het haalbaar zijn om vanaf 2026 stroom op te wekken met waterstof.

Auteur: jordi kloos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.