Kleine plus voor North Sea Port in eerste helft 2019

North Sea Port boekte in het eerste halfjaar van 2019 een totale maritieme goederenoverslag van 36,6 miljoen ton. Dat betekende een kleine groei van 2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bulkgoederen vormen driekwart van de totale zeevaart-overslag in de drie NSP-havens (Vlissingen, Terneuzen en Gent). De groei bevindt zich met name in het segment van de droge bulk.

In tonnages kwam de droge bulk uit op 17,5 miljoen ton, wat een toename betekende van 9%. Daarmee is deze goederenstroom de grootste van North Sea Port. Vooral zand en ijzererts plusten.

Containers

Ook de overslag van containers ging er sterk op vooruit. Dit segment kende een stijging van 550.000 ton, ofwel 81%, en kwam uit op 1,2 miljoen ton. ‘Een aantal bedrijven wist de laatste twee jaar nieuwe (lijn)diensten aan te trekken, wat zich liet zien in de groeiende overslagcijfers’, aldus het havenbedrijf in een toelichting.

Vloeibare bulk

De vloeibare bulk kende een daling van 4%, nadat het vorig jaar een stevige stijging kende. Deze afname deed zich voornamelijk voor bij de petroleumbrandstoffen en energiegassen. Het segment natte bulk kwam op een totaal van 10,4 miljoen ton.

Stukgoed en ro/ro

De overslag van stukgoed daalde met 10% tot 5,6 miljoen ton. ‘Steeds vaker wordt ervoor gekozen om goederen per container te vervoeren, zoals in de voedingssector, waardoor het aandeel stukgoed afneemt.’ De overslag van rollende lading, ro/ro, ging er 11% op achteruit en kwam uit op 1,7 miljoen ton.

North Sea Port zegt ‘voorzichtig positief’ te zijn in haar prognose voor de tweede jaarhelft.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.