Amsterdam krijgt industriële brandweerpost

De bouw van de nieuwe industriële brandweerpost Gezamenlijk Brandweer Amsterdam (GBA) is van start gegaan. GBA moet de brandveiligheid in de Amsterdamse haven vergroten en daarmee ook de bedrijfscontinuïteit.

Port of Amsterdam heeft van de circulaire economie een speerpunt gemaakt en trekt bedrijven aan die hierin een rol spelen. Een circulaire economie is gebaseerd op het minimaliseren van grondstofgebruik door hergebruik van producten, onderdelen en grondstoffen. Deze afvalverwerkende bedrijven kennen een specifiek risicoprofiel. Branden doen zich daar met enige regelmaat voor. Daarnaast zijn er ook de gevestigde energieterminals met hun eigen risicoprofiel.

Escalatie

Het veranderende profiel van de haven en de wens voor optimale veiligheid waren voor Amsterdam aanleiding om een eigen industriële brandweerkazerne op te zetten. Naast reguliere publieke brandweerzorg, biedt GBA specialistische kennis aan op het gebied van industriële branden, scheepsbranden en redding op hoogte en diepte. Ook kan de brandweer de gevolgen van de verandering van ladingstromen bij bedrijven in kaart brengen en op basis daarvan bepalen welke veiligheidsmaatregelen het beste kunnen worden genomen. Door de centrale ligging aan Galwin (Sloterdijk III) is de aanrijtijd korter en daarmee de kans op eventuele escalatie kleiner, meldt Port of Amsterdam.

Michiel de Brauw, CFO Port of Amsterdam: ‘Een haven kan alleen succesvol zijn als die veilig is voor gebruikers en omwonenden. Het is dan ook van groot belang dat er een brandweerpost komt met specialistische kennis van al die bedrijven in ons gebied. Dat maakt onze haven nog veiliger. De samenwerking met de bedrijven is hierbij onontbeerlijk.’ Jan-Willem van Velzen, directeur Oiltanking en stuurgroeplid GBA: ‘Bedrijven staan midden in een wereld die steeds meer uitdagingen kent: port security, terroristische dreigingen en cyber aanvallen. We kunnen deze uitdagingen niet alleen aan en moeten de handen ineen slaan, onderling maar ook met publieke partijen. Voor de havenondernemers is deze publiek-private samenwerking een mooi voorbeeld van de krachten bundelen om zo de veiligheid in het gebied te vergroten. Wij pakken onze verantwoordelijkheid.’

Operationeel in 2020

De kazerne is 24 uur per dag open, met een tweeploegenrooster, en heeft beschikking over een basisblusvoertuig en een industrieel blusvoertuig. Er zijn ook plannen om de brandweervoorziening op termijn uit te breiden tot een integraal veiligheidscentrum waarbij ook de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, politie eenheid Amsterdam, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en het bedrijfsleven betrokken zullen zijn. De nieuwe kazerne moet eind eerste kwartaal van 2020 operationeel zijn.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.