Extra geld voor knelpunten Havenspoorlijn Rotterdam

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat de komende twee jaar extra middelen beschikbaar stellen om een aantal knelpunten op de Havenspoorlijn in Rotterdam aan te pakken. Ook het tracé Heerlen-Herzogenrath wordt onder handen genomen. 

Door: Paul van den Bogaard

De investeringen moeten gedaan worden vanuit de subsidiepot voor beheer, onderhoud en vervanging (BOV). De hoogte van het bedrag wordt dit najaar bekend gemaakt bij de begroting van 2020. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van de staatssecretaris van IenW, Stientje van Veldhoven over de voortgang van spoorgoederenvervoer.

Extra lange goederentreinen

Welke knelpunten op de Havenspoorlijn als eerste worden aangepakt is niet bekend. Op het tracé in Limburg gaat het om het verwijderen van het ATB-NG-eiland tussen Landgraaf en de Duitse grens en twee niet actief beveiligde spoorwegovergangen (Nabo’s). Dit maakt op dit tracé goederenvervoer met elektrisch materieel mogelijk.
740 meter

In dezelfde regio’s gaat vanaf volgend jaar naar verwachting ook vier keer per week een goederentrein van 740 meter rijden tussen Rotterdam en Duitsland. De extra lange goederentreinen rijden via de grensovergang bij Venlo-Kaldenkirchen naar Duitsland.

Containerterminals

Verder gaat er in de tweede helft van dit jaar een aantal pilots van start bij containerterminals in het Rotterdamse havengebied. De proeven richten zich op het verkorten van de verblijfsduur van goederentreinen in het havengebied. De nadruk ligt daarbij op betere afstemming van aankomst- en vertrektijden van treinen op de processen op containerterminals en de oorzaken van vertragingen.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.