Zwavelrichtlijn drukt bezettingsgraad Vopak

Vopak heeft in de eerste helft van het jaar tanks in Nederland en Singapore buiten bedrijf gesteld om ze om te bouwen voor de opslag van zwavelarme scheepsbrandstoffen. Dat drukte de bezettingsgraad van de totale capaciteit met 2%.

Dat blijkt uit een toelichting van de Rotterdamse groep op de halfjaarcijfers. Die laten een groei zien van de concernomzet met 2% tot 641 miljoen euro. Het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) groeide met 14% tot 423 miljoen euro. Die sterke groei is vooral boekhoudkundig (de nieuwe IFRS 16-regels) en aan gunstige wisselkoersen te danken. Daarnaast werden betere resultaten geboekt in Noord- en Zuid-Amerika en in Azië.

Zwavelcap

De ombouw van de tanks hangt samen met het verbod op het gebruik van brandstoffen op zee met meer dan 0,5% zwavel, dat volgend jaar van kracht wordt. Dat geldt overigens niet voor schepen met rookgasreinigers, scrubbers. Die kunnen na 1 januari blijven varen op stookolie met maximaal 3,5% zwavel. Het is niet toevallig dat het van kracht worden van de zogenoemde zwavelrichtlijn vooral gevolgen heeft voor de Vopak-terminals in Nederland en Singapore: Rotterdam en Singapore zijn ‘s werelds twee grootste bunkerhavens.

Van de 36 miljoen kubieke meter tankruimte die Vopak per eind juni exploiteerde, was in de eerste helft van het jaar gemiddeld 85% verhuurd, tegen 84% in de eerste helft van vorig jaar. Enkele jaren geleden lag de bezettingsgraad nog rond de 95%. Reden tot zorg vindt Vopak dat niet. De groep hanteert een bandbreedte van 85% tot 95% en weet zich al verzekerd van contracten voor de tanks die nu worden omgebouwd.

Auteur: Rob Mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.