Rotterdamse havenmeester vraagt noodmaatregel loodsplicht

Een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank zou voorlopig bevroren moeten worden om grote gevolgen voor de loodsplicht te voorkomen. Dat verzoek legde de advocaat van de Havenmeester van Rotterdam dinsdag op tafel bij de Raad van State.

Door Adrie van der Wel

De ‘ongewenste’ uitspraak van de rechtbank leidt volgens de advocaat tot gevaarlijke situaties. Ruim 16.000 scheepsreizen waarvoor nu nog een loods verplicht is, kunnen voortaan zonder loods plaatsvinden. Het komt er feitelijk op neer dat alle zeeschepen tot 115 meter lengte een vrijstelling kunnen krijgen. ‘Dat heeft nogal impact’, zegt de advocaat. En volgens hem is dat nooit de bedoeling geweest van de wetgever.

Vrijstelling loodsplicht

De aanleiding voor deze spoedzaak bij de Raad van State is de aanvraag van Arklow Shipping Nederland voor een vrijstelling van de loodsplicht voor 31 zeeschepen. De Havenmeester wees die aanvraag af op grond van zijn eigen beleidsregels die zijn gebaseerd op de Scheepvaartverkeerswet en het Loodsplichtbesluit. Maar dat beleid van de Havenmeester is door de rechtbank onverbindend verklaard, omdat het in strijd zou zijn met de Scheepvaartverkeerswet en de regels voor loodsplicht. De beleidsregels van de Havenmeester gaan volgens de rechtbank te ver, omdat die extra eisen stellen voor de constructie van schepen die zonder loods mogen varen. Daarmee is de wet verkeerd uitgelegd. De Havenmeester kreeg opdracht om opnieuw te kijken naar de aanvraag van Arklow.

De Raad van State doet over twee weken uitspraak in deze zaak. Lees het hele verhaal op Nieuwsblad Transport.

Meer over de discussie rondom de loodsplicht in de komende uitgave van Mainport Magazine. Nieuwsgierig? Vraag hier een abonnement aan.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.