16 van de 20 best aangesloten havens liggen in Azië

Geen groot nieuws: de havens met de beste lijnvaartverbindingen liggen in Azië, met Shanghai als afgetekende lijstaanvoerder, en de beste drie containerhavens in Europa zijn, in die volgorde, Antwerpen, Rotterdam en Hamburg.

Dat beeld wordt bevestigd door de rangschikking over 2019 van de Unctad, de conferentie van de Verenigde Naties op het gebied van handel en ontwikkeling. Die stelt in samenwerking met het Londense onderzoeks- en adviesbureau MDS Transmodal jaarlijks een overzicht op van meer dan 900 containerhavens.

Port liner shipping connectivity index

De prestaties van al die havens worden weergegeven in een indexcijfer, de zogenoemde port liner shipping connectivity index. Deze is opgebouwd uit zes componenten, waaronder het aantal wekelijkse aanlopen, de totale overslagcapaciteit en het aantal havens waarop diensten worden onderhouden.

Dat levert al met al een bevestiging op van het beeld, zoals we dat kennen uit vergelijkbare overzichten. De havens in Zuidoost- en Oost-Azië zetten de toon, de Europese top-3 weet zich behoorlijk te handhaven, en de havens in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en Australië volgen op eerbiedige afstand.

IJkpunt

Het aardige van de Unctad/MDS-rangschikking is dat die een goed beeld geeft van de ontwikkeling door de jaren heen, want de gegevens zijn in te zien tot 2006. Toen stond Hongkong nog aan kop. De haven kreeg toen het indexcijfer 100 en werd daarmee het ijkpunt van het systeem.

De vier best ‘geconnecteerde’ havens van dit jaar zijn achtereenvolgens Shanghai, Singapore, het Zuid-Koreaanse Pusan en het Chinese Ningbo. De lijstaanvoerder zag het indexcijfer in de periode 2006-2019 met maar liefst 63 punten stijgen, van 81,7 tot 134. Geen andere haven boekte in absolute zin zoveel vooruitgang. Indrukwekkend is echter ook de opmars van het slechts ongeveer 200 kilometer zuidelijker gelegen Ningbo. Dat klom in dezelfde periode van de elfde naar de vierde positie en relatief is winst van 56 tot 102 indexpunten nog iets groter dan die van de grote broer Shanghai.

Europa

Dan de Europese ‘grote drie’. Daarvan scoort Antwerpen, op plek zes, net een indexpunt beter dan Rotterdam, 93,7 tegen 92,7. De Nederlandse haven staat met de zevende plaats ook een plekje lager dan de Belgische. Daar staat dan weer tegenover dat Rotterdam sinds het startjaar 2006 iets meer vooruitgang heeft geboekt dan Antwerpen. De eerste won bijna zestien punten, de andere boekte twaalf punten vooruitgang. Ze wisselden gedurende die periode overigens ook nogal eens van plaats en vorig jaar scoorden ze beiden ongeveer een punt beter dan dit jaar. Hamburg, dat op plek twaalf van de mondiale ranglijst staat, heeft in die periode duidelijk minder vooruitgang geboekt, slechts vier punten tot 77,5. Naast het Noordwest-Europese trio staat er nog een niet-Aziatische haven in de mondiale top-20: Jebel Ali en de Verenigde Arabische Emiraten. De haven staat nu op de vijftiende plaats en wist zijn indexscore in de afgelopen veertien jaar vrijwel te verdubbelen, van 37,9 tot 74,6.

Lees het volledige artikel op Nieuwsblad Transport.

Auteur: Rob Mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.