Ferrydienst Eemshaven-Schotland in de maak

Het Schotse bedrijf TEC-Farragon werkt aan de introductie van een ferrydienst tussen het Schotse Rosyth en het Groningse Eemshaven. De eerste afvaart zou al in oktober geboden moeten worden.

Het bedrijf heeft dat bevestigd na berichtgeving van RTV Noord. TEC-Farragon heeft nog geen ferry-activiteiten. Het bedrijf is in 2013 opgericht als werkmaatschappij van TEC Offshore, dat zich bezighoudt met levering van apparatuur en personeel aan de offshoresector en gevestigd is in het Schotse Aberfeldy.

Vracht en passagiers

Volgens David Kellas, directeur van beide bedrijven, gaat het in de eerste plaats om een vrachtdienst, maar zouden er ook passagiers mee kunnen. Volgens hem is het de bedoeling dat er een dagelijks dienst komt tussen Eemshaven en Rosyth aan de Firth of Forth, tegenover Edinburgh. Daarmee zou een alternatief ontstaan voor de bestaande dienst van DFDS tussen IJmuiden en Newcastle. Volgens Kellas zou de nieuwe dienst een kortere transittijd bieden voor passagiers van en naar de Schotse hoofdstad.

Daarnaast ligt de Groningse haven volgens hem gunstig ten opzichte van exportmarkten voor Schotse producten als hout en whiskey, zoals Duitsland en Denemarken. In Eemshaven zou Sealane Terminals aangelopen worden. Dat is een dochter van de Sealane-groep die zich vooral met koel- en vrieslading bezighoudt. Het bedrijf beschikt over twee eigen kades van samen ruim driehonderd meter. Overigens moet voor de komst van de nieuwe dienst nog wel geïnvesteerd worden in faciliteiten als een douanekantoor en extra parkeerplaatsen.

Havenbeheerder Groningen Seaports en Sealane Terminals willen de komst van de nieuwe veerdienst nog niet bevestigen en verwijzen naar TEC-Farragon.

Auteur: Rob Mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.