Fossiele brandstoffen stuwen overslag Amsterdamse haven

De Amsterdamse haven zag het overslagvolume over de eerste helft van het jaar fors stijgen met 12,3% naar 45,4 miljoen ton. De groei kwam grotendeels voor rekening van de aan- en afvoer van benzine (+10,6%) en steenkolen (+23%).

Ook de overslag van granen (+21%) liet een sterke stijging zien. Het totaal aan droge bulklading voor de haven kwam daardoor uit op 17,8 miljoen ton. Ook het containervervoer (+35%) liet een stevige stijging zien door de komst van een shortsea lijndienst van Samskip op Engeland. Tegenover deze positieve ontwikkelingen stonden dalingen in het stukgoed (-20%).

Laag water

De steenkooloverslag, die de laatste jaren een sterke daling had laten zien, profiteerde van de export en ‘gunstige prijsomstandigheden naar niet-traditionele markten, zoals India en het Middellandse Zeegebied’, aldus Havenbedrijf Amsterdam.

‘Naar verwachting is dit niet structureel’, stelt de beheerder. Verder wordt er door de directie op gewezen dat de kolenoverslag vorig jaar flink daalde naar het Duitse achterland door de lage waterstand op de Rijn.

IJmuiden

De overslag in het Noordzeekanaalgebied (zeehavens Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad) kwam uit op een 54,1 miljoen ton, een groei van 7%. Zeehaven IJmuiden zag de overslag met meer dan 12% dalen naar 8,5 miljoen ton, terwijl de kleinere gemeentehaven van Zaanstad met een tonnage van 72.000 ton zo’n 13% verloor. De grootste winst (+23%) was er voor de haven van Beverwijk, dat over de eerste zes maanden van het jaar de overslag zag groeien naar 350.000 ton

Port of Amsterdam verwacht dat de groei in de natte bulk verder zal doorzetten in de tweede helft van het jaar door de gunstige marktomstandigheden. ‘Ook verwachten we een verdere groei in general cargo, waaronder containers’, aldus ceo Koen Overtoom.

Auteur: John Versleijen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.