ABN Amro: ‘Shortsea staat voor taaie opgave’

Het succes van shortsea shipping is onderhevig aan marktontwikkelingen. De handelsoorlog en de naderende Brexit zullen de shortseasector beïnvloeden. Maar ook klimaatverandering is een belangrijk onderwerp. Alles draait nu om verduurzaming.

Al jaren hangt het onderwerp duurzaamheid als het zwaard van Damocles boven de hoofden van de ondernemers binnen shortsea. Met het vooruitzicht van de zwaveleis in 2020 en de regels van de overheid voor de lange termijn is verduurzamen urgenter dan ooit.

Historie

Bedrijven zien het belang van verduurzaming zelf ook in en zijn goed op weg, maar kunnen hier en daar nog wel wat stappen zetten, zien Ed van Aalst, senior relationship manager bij ABN Amro en Renze Boersema, directeur Transport & Logistiek commercial clients bij ABN Amro. ABN Amro helpt klanten graag bij vraagstukken over verduurzaming. Het bankenlandschap in de maritieme wereld is de afgelopen jaren enorm afgevlakt. Banken zijn veel voorzichtiger geworden en hebben zich terug getrokken uit het volatiele maritieme landschap. ABN Amro blijft de havens trouw en heeft dan ook een rijke geschiedenis in de scheepvaart. Van Aalst: ‘We hebben al heel wat cycli meegemaakt en zijn eigenlijk altijd heel conservatief gebleven. Door onze historie zijn wij gewend om voorbij economische crises te kijken. Goede, duurzame projecten krijgen altijd een kans bij de bank, benadrukt Van Aalst. ‘We kijken natuurlijk kritisch naar nieuwe klanten. Een goed project vindt echter altijd funding. Wij zoeken juist die koplopers in de markt.’

Die kans krijgen ook de bedrijven binnen shortsea. ABN Amro richt zich binnen deze categorie op twee havens. ‘Zeg je shortsea, dan heb je het in Nederland vooral over Rotterdam en Groningen. Daar ligt daarom ook onze focus. De Rotterdamse haven is de basis voor een heel groot deel van alle shortseaverkeer. In de omgeving van Groningen vind je veel rederijen die actief zijn in shortsea. Meestal zijn dit familiebedrijven’, legt Boersema uit. Of het nu de rederijen in Groningen zijn of de bedrijven die in Rotterdam actief zijn, allemaal moeten ze investeringen doen om verder te verduurzamen.

Expliciete vergroening

Vanaf 1 januari 2020 mogen schepen niet meer varen op heavy fuel, de huidige stookolie. Rederijen moeten overstappen op schonere alternatieven. Voor shortsea shipping is dat technisch niet zo’n groot probleem, maar de brandstof met minder zwaveluitstoot is wel een stuk kostbaarder. Sommige shortsearederijen kiezen er daarom ook voor om te investeren in scrubbers. Dan kan de zware vervuilende brandstof gebruikt worden, maar deze wordt gefilterd door de scrubber. Boersema: ‘Je hebt scrubbers met een open loop en scrubbers met een gesloten loop. Aan een open loop geven wij geen groen label. Er is in onze ogen geen sprake van expliciete vergroening omdat het vuile water wordt gedumpt in zee in plaats van in de lucht. Als je dan kiest voor scrubbers, dan gaat onze voorkeur uit naar een closed-loop systeem.’

ABN Amro verwacht dat met name LNG in de komende jaren enorm belangrijk wordt, maar niets is zeker. ‘Wat het ook gaat worden, we moeten stappen zetten’, zegt Boersema. De sectordirecteur benadrukt dat het om rigoureuze maatregelen gaat. De overheid vindt namelijk dat de sector in 2050 maar liefst 50 procent CO2- reductie moeten hebben gerealiseerd. ‘Wij gaan daarin zelfs een stap verder. ABN Amro heeft zich aangesloten bij de Poseidon principles. Een internationaal netwerk voor verantwoorde scheepsfinanciering. Hierin hebben we afgesproken dat er in 2050 geen 50 maar 70 procent minder CO2 moet worden uitgestoten. Het zal een taaie opgave zijn om aan de energiereductie te voldoen, maar fossiele brandstof is echt eindig.’ Alle deepsea- en shortsea-schepen die ABN Amro in zijn portefeuille heeft, zijn gelabeld op basis van uitstoot en energie-efficiëntie. Bij nieuwe financieringsaanvragen komen schepen die in de meest vervuilende categorieën vallen, niet meer in aanmerking.

Monitoring

Als grote bank in de maritieme sector staat ABN Amro open voor duurzame innovaties binnen scheepvaart. Zo ondersteunt de bank het blockchainproject Deliver en het sponsort het TU Delft Solar Boat Team. Maar wanneer is een investering of innovatie nu duurzaam genoeg om als klant in aanmerking te komen voor financiering vanuit ABN Amro? Als het om duurzaamheid gaat is het immers vaak niet duidelijk wat de beste oplossing is. ‘Neem windmolenparken in zee. Wat zijn de gevolgen daarvan? Je wekt er groene energie mee op, dus dat is goed. Maar wat doet het met zeeleven, de bodem? Wij hebben een hele afdeling die dit soort overwegingen continu monitort. Deze afdeling is heel belangrijk in de overweging om een project wel of niet te financieren’, legt Van Aalst uit. Boersema vult aan dat de verschillende internationale regels verduurzaming ook niet gemakkelijker maken. ‘Hier sluiten de kolencentrales, terwijl ze in Duitsland zelfs nog met bruinkool werken. Volgens mij moeten we toe naar een level playing field. We moeten de vraag veel breder trekken: wat is het beste voor Europa?’

Duurzaamheid gaat ook over sociale duurzaamheid, benadrukken Boersema en Van Aalst. ‘We vinden dat de bemanningsleden voldoende moeten verdienen. Scheepseigenaren die klant zijn bij ons dienen zich te houden aan de internationale regelgeving die hiervoor geldt.’

Familiebedrijven Eemshaven

Duurzaam werken betekent volgens ABN Amro ook dat je als bedrijf weerbaar bent tegen eventuele marktschommelingen. Bedrijven binnen shortsea kunnen dat volgens de bank bereiken door veel meer met elkaar te gaan samenwerken en Nederland als één grote haven te zien. ‘Het moet niet uitmaken waar het schip binnenkomt.’ De Groningse Eemshaven is een goed voorbeeld als het gaat om samenwerking, zegt Van Aalst. ‘In Groningen hebben we vooral te maken met familiebedrijven. Deze weten elkaar goed te vinden, werken gemakkelijk samen en starten samen mooie projecten op. De markt is daar natuurlijk wel iets kleiner van opzet, maar het principe is hetzelfde. Deze manier van samenwerken zouden we op veel grotere schaal willen zien.’

Foto: Renze Boersema (links) en Ed van Aalst van ABN Amro

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.