Heerema’s kraanschip ‘Sleipnir’ tilt 15.300 ton

Het sterkste kraanschip ter wereld, SSCV Sleipnir van Heerema Marine Contractors, heeft dot weekeinde een module van 15.300 ton van het Leviathan platform op z’n plek getild in de Middellandse Zee.

Sleipnir heeft daarbij een wereldrecord gevestigd; een lift van 15.300 ton is niet eerder gepresteerd door een kraanschip.

Kostenbesparing

Voor het Leviathan platform heeft Sleipnir de twee belangrijkste modules met een totaal gewicht van 24.500 ton binnen 20 uur geïnstalleerd. Opdrachtgever Noble Energy koos ‘Sleipnir’ voor de klus om kosten te besparen, zo meldt Heerema in een persbericht. ‘Sleipnir’ is sinds juli in de vaart. Het vaart op LNG en is semi afzinkbaar: haar kolommen kunnen grotendeels onder water worden gezet en dat maakt het mogelijk om enorme gewichten te hijsen. De Sleipnir wordt wereldwijd ingezet voor grote offshore werken, zoals het plaatsen en verwijderen van funderingen en platforms boven en onder water.

Heerema’s CEO Koos-Jan van Brouwershaven over het record: ‘Stel je voor: 15.300 ton is ongeveer 16.000 auto’s. Dat is een file van 100 kilometer. En onze klant geniet mee. Want we kunnen grote modules in één keer tillen met Sleipnir: de installatie en integratie van zo’n platform gaat dus sneller en dat maakt het goedkoper.’

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.