Havenwarmte straks naar Den Haag en Westland

Staatsbedrijf Gasunie gaat samen met Havenbedrijf Rotterdam leidingen aanleggen om restwarmte uit de Rotterdamse haven naar Den Haag en het Westland te vervoeren. Dat meldt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor het warmtenet in Zuid-Holland is dit jaar vijftien miljoen euro gereserveerd. Voor de periode tussen 2020 en 2030 trekt Wiebes 75 miljoen euro uit. Bij volledige aanleg van het net in Zuid-Holland kan er twee tot drie miljoen ton CO2 per jaar worden bespaard op het verstoken van aardgas.

‘Leiding door het Midden’

Gasunie ontwikkelt de zogenoemde ‘Leiding door het Midden’. Dat wordt de hoofdleiding voor warmte vanuit de haven van Rotterdam naar Den Haag, waarbij een aftakking komt bij Delft voor de warmtelevering aan de glastuinbouw.

Daarnaast is de nieuwe Vondelingenplaat-leiding voorzien om de restwarmte vanuit verschillende bedrijven uit de haven te kunnen aanvoeren. Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie werken samen aan deze ontwikkeling.

Regionaal warmtenet

Volgens topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam wordt zo een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een regionaal warmtenet. ‘In de haven is voldoende warmte beschikbaar om vijfhonderdduizend huishoudens en een belangrijk deel van de glastuinbouw van warmte te voorzien. Om die restwarmte van de industrie te kunnen benutten. is nieuwe infrastructuur nodig.’

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.