Havenbedrijf Rotterdam versterkt samenwerking met Panamakanaal

Het Panamakanaal en het Havenbedrijf Rotterdam hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend om de internationale handel tussen Europa en de Zuid-Amerikaanse westkust te bevorderen. Via deze overeenkomst gaan de twee organisaties nauw samenwerken om de activiteiten te optimaliseren en de economische groei en informatie-uitwisseling te bevorderen.

De samenwerking moet leiden tot nieuwe kansen voor het bedrijfsleven, waaronder logistieke complexen en projecten voor havenontwikkeling, zo meldt Havenbedrijf Rotterdam.

Knooppunt

‘Het vergrote Panamakanaal blijft de mondiale handelsroutes vernieuwen en versterkt onze positie als logistiek knooppunt van het Amerikaanse continent’, aldus Rafael Pirro, vicepresident Complementary Businesses van de Panama Canal Authority.

De overeenkomst vindt plaats in een periode van voortdurende groei voor zowel het Panamakanaal als de haven van Rotterdam, zo melden de havenbedrijven. Vorige maand vierde de haven van Rotterdam voor de eerste zes maanden van 2019 een nieuw overslagrecord van 240,7 miljoen ton, 3,4% meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. In dezelfde maand, op 16 augustus, vestigde het Panamakanaal een nieuw dagrecord van 1,706 miljoen ton op basis van het Panama Canal Universal Measurement System (PC/UMS).

Kostenreductie

Het memorandum van overeenstemming, dat na twee jaar kan worden verlengd, maakt het mogelijk dat beide partijen informatie over hun technologische capaciteiten delen, waaronder de implementatie van digitale tools en applicaties voor efficiënter vervoer en kostenreductie. De overeenkomst heeft ook betrekking op de uitwisseling van marktonderzoek, doorvoergegevens en plannen voor modernisering tussen beide partijen, evenals op gezamenlijke trainingsprogramma’s, onderzoeken en marketingactiviteiten.

Het Havenbedrijf Rotterdam en het Panamakanaal vervullen niet alleen beide een rol als regionaal logistiek knooppunt maar spannen zich ook in om de scheepvaart te verduurzamen. Als leden van de Global Industry Alliance (GIA), een publiek-privaat partnerschapsinitiatief dat wordt geleid door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), werken ze al nauw samen. De GIA bestaat uit leiders binnen de maritieme sector en wil bereiken dat in de internationale scheepvaart efficiënter met energie wordt omgegaan en de uitstoot van broeikasgassen wordt teruggedrongen.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.