Antwerpen claimt wereldprimeur: sleepboot op waterstof

Het Antwerpse havenbedrijf heeft rederij Compagnie Maritime Belge (CMB) de opdracht gegeven om een sleepboot te bouwen die wordt aangedreven met waterstof. Deze boot, de Hydrotug, zou wereldwijd de eerste dergelijke dergelijke sleepboot zijn.

Door Koen Mortelmans (Nieuwsblad Transport)

Hij zal beschikken over verbrandingsmotoren die werken op waterstof in combinatie met diesel. Daarbij kan waterstof instaan voor 85% van het vermogen, bleek al uit testen. Wanneer er door omstandigheden geen waterstof beschikbaar is, kan de sleepboot naadloos overschakelen op louter diesel.
Hoger vermogen

Waterstof

CMB heeft samen met de Gentse motorenbouwer ABC de joint-venture BeHydro opgezet, om de waterstoftechnologie verder te ontwikkelen voor medium speed motoren met een hoger vermogen. De Hydrotug is het eerste vaartuig met een vermogen van circa 4.000 kW dat met deze dual fuel waterstof-diesel technologie wordt aangedreven. De motoren van de Hydrotug beantwoorden aan de norm voor de meest emissie-efficiënte motoren op de markt, de EU Stage V. Ze bevatten ook een partikelfilter en katalysator, om de laagst mogelijke emissies van NOx en fijnstof te hebben.

Het initiatief maakt deel uit van een integraal vergroeningsprogramma van de eigen vloot van het havenbedrijf, met integratie van de meest milieuvriendelijke beschikbare technologieën. Naar verwachting zal de Hydrotug binnen twee jaar operationeel zijn.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.