Mateyo nieuwe Havenmeester Amsterdam

Amsterdam heeft een nieuwe havenmeester benoemd. Per 1 november geeft Milembe Mateyo leiding aan de Divisie Havenmeester, die de nautische taken van Port of Amsterdam uitvoert.

Mateyo werkt sinds 2009 voor Port of Amsterdam, onder meer als hoofd Ruimte en Milieu en daarvoor als strategisch adviseur bij de Divisie Havenmeester. Vanuit die rol heeft zij veel ervaring opgedaan met incidentenbestrijding en intensief samengewerkt met de veiligheidsregio’s en de Noordzeekanaalgemeenten.

Verbinder

Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam: ‘Milembe is een echte verbinder die met haar kennis en ervaring heel goed invulling gaat geven aan de rol van (Rijks-)Havenmeester. Wij kennen haar als een gedreven collega met een hart voor de publieke kant van het bedrijf. Zij kent de operatie van binnenuit heel goed en wij zijn dan ook blij met Milembe in deze belangrijke rol’.

Milembe Mateyo: ‘De haven is volop in ontwikkeling en verandert voortdurend. Mijn belangrijkste taak en doel is om in deze constant veranderende havenregio te zorgen voor een veilige, vlotte en duurzame afhandeling van het scheepvaartverkeer. Daarnaast ga ik mij als (Rijks-)Havenmeester bezighouden met digitalisering van de haven en de kansen die dit biedt. Volgend jaar wordt een belangrijk jaar, ik kijk uit naar een goede samenwerking rond SAIL 2020.’

Inspecties

De Divisie Havenmeester telt ongeveer 180 mensen. De belangrijkste taken zijn: verkeersbegeleiding van de scheepvaart op het Noordzeekanaal, bediening van de sluizen in IJmuiden, inspecties op veiligheids- en milieuvoorschriften, toezicht en handhaving op nautische wet- en regelgeving en ontwikkeling van beleid.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.