‘Offshore wind heeft de toekomst’

Op Maasvlakte 2 wordt bij Sif gewerkt aan de realisatie van de krachtigste windturbine ter wereld: de Haliade-X. RPPC bracht met de leden van de Offshore Community een bezoek aan de gloednieuwe offshore terminal. Hier werd een ding duidelijk: ‘offshore wind heeft de toekomst.’

Aanleiding voor het bezoek aan Sif is de uitbreiding van het bedrijf met maar liefst 20 ha en de bouw van de krachtigste windturbine ter wereld, de Haliade-X 12 MW.

Spannend

Joost Eenhuizen van Havenbedrijf Rotterdam benadrukte het nog maar eens: offshore is belangrijk. Er zijn veel ketens in de haven, en aan het Havenbedrijf de taak om al die ketens samen met de Offshore Community Rotterdam en RPPC zoveel mogelijk met elkaar te verbinden. De olie- en gassector staat onder druk, maar is nog steeds belangrijk. Offshore decommissioning is nog niet zo aanwezig in Rotterdam maar wordt door het havenbedrijf wel gezien als een groeimarkt. Net als wind. Joost: ‘Een booming markt, waarvan alle onderdelen belangrijk zijn: construction, logistics en pre-assembly, installatie en commissioning en natuurlijk operations en onderhoud. Spannend om daar deel vanuit te maken, vinden de meeste aanwezigen vandaag, want: wind heeft de toekomst.’

Indrukwekkende cijfers

Diederik de Bruin, projectmanager van zijn gloednieuwe offshore terminal, vertelt dat de focus bij Sif ligt op het maken van de monopiles voor de fundering van offshore windturbines. ‘We hebben altijd een zeehaven nodig gehad, maar met de monopiles die alsmaar groter worden, werd die noodzaak urgenter. In Roermond walsen we de ringen en die transporteren we via de binnenwateren naar Rotterdam. Daar worden de ringen aan elkaar gelast in onze assemblagehal van 2,5 ha. Vanuit hier gaan ze naar de windparken op zee.’ De cijfers zijn indrukwekkend: de site is 62 ha. groot, er zijn zes coatinghallen. Er wordt 24/7 gewerkt door drie ploegendiensten want elke week moeten er vier monopiles uit de hal komen. ‘De vraag naar windturbines is enorm toegenomen. Niet alleen vanuit Nederland, wij maken ze nu voor Borssele I, II, III en IV. Ook de buitenlandse markt groeit gestaag. Zo hebben we klanten in België, UK, Duitsland en Scandinavië. Daarnaast gaan we monopiles leveren voor het eerste grote windpark in de US en zijn we ook hard bezig in Azië.’

De komende uitgave van Mainport staat het in teken van Offshore. Meer weten? Of heeft u een interessant verhaal voor deze uitgave? Neem contact op met Kim van Dijk kim.van.dijk@promedia.nl

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.