Zeker 200 miljoen nodig voor ‘klimaatnetwerk’ North Sea Port

De aanleg van een ‘klimaatnetwerk’ van pijpleidingen in het beheersgebied van North Sea Port (NSP) gaat minstens 200 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit een onderzoek dat de grensoverschrijdende havenbeheerder heeft laten uitvoeren. Het onderzoek is woensdag in Terneuzen gepresenteerd op het Havencongres North Sea Port van ProMedia, uitgever van onder meer Nieuwsblad Transport.

Volgens onderzoek bedragen de aanlegkosten van het netwerk binnen North Sea Port, dat Gent, Vlissingen en Terneuzen omvat, naar schatting 110 miljoen euro. Aansluiting daarvan op opslaglocaties gaat naar verwachting tussen 95 tot 130 miljoen euro kosten. De hoogte daarvan is volgens NSP afhankelijk van de timing en de samenwerking met de havens van Antwerpen en Rotterdam.

Voordeel is volgens NSP dat er in de betrokken havengebieden al veel pijpleidingen liggen, wat de kosten beperkt. Het gaat niet alleen om een netwerk voor het transport en hergebruik van afgevangen CO2 (carbon capture and utilisation, ccu). Ook zou er waterstof, synthetische nafta en warmte door het netwerk moeten stromen.

22 miljoen ton reductie

Volgens de havenbeheerder is het netwerk nodig om in de komende vijf tot dertig jaar de jaarlijkse CO2-uitstoot in het havengebied van bijna 22 miljoen ton te verminderen. Zo wil NSP bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs.

De havenbeheerder denkt onder meer aan productie van groene waterstof op basis van elektriciteit om het huidige waterstofgebruik te vervangen. Voorbeeld daarvan is het Steel-2-Chemicals-project, waarbij restgassen van ArcelorMittal worden ingezet als grondstof door Dow Chemical.

Verviervoudiging

Om deze groene waterstof te produceren, zullen volgens de studie grote hoeveelheden duurzame elektriciteit nodig zijn. Hetzelfde geldt voor de vervanging van aardgas door elektriciteit voor de productie van warmte. Deze toename is gelijk aan de productie van 2,7 gigawatt op zee in 2030. In vergelijking met de huidige elektriciteitsvraag van de industrie in North Sea Port betekent dit minimaal een verviervoudiging in 2030, met een verdere groei daarna.

Auteur: rob mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.