‘Douanetop dwarsboomde onderzoek naar corruptie in haven Rotterdam’

De top van de douane heeft onderzoeken naar integriteitsschendingen onder medewerkers in de Rotterdamse haven bewust tegengewerkt. Dat meldt RTL Nieuws. De douane herkent zich niet in dat beeld.

Hoge functionarissen van de douane zouden wetenschappers die onderzoek deden naar de reikwijdte van corruptie bij opsporingsdiensten in de Rotterdamse haven, doelbewust de voet dwars hebben gezet. RTL zegt dat te hebben vernomen van goed ingevoerde bronnen bij ministeries en opsporingsinstanties.

Integriteitsschendingen

Onderzoekers stuitten op ‘signalen’ dat bij grote aantallen douaniers sprake is van mogelijke corruptie, integriteitsschendingen en samenwerking met georganiseerde criminaliteit. Het gaat onder meer om het doorlaten van drugstransporten.

Kamerleden reageren geschokt willen snel uitleg van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel en justitieminister Ferdinand Grapperhaus. ‘Wie deed welk onderzoeksvoorstel en wie blokkeerde het?’, wil CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt weten. Hij vraagt een overzicht van alle integriteitsschendingen bij de douane de afgelopen drie jaar.

SP

SP-Kamerlid Renske Leijten. ‘Dit is het zoveelste voorbeeld, bij zowel Financiën als Justitie en Veiligheid, dat onderzoek binnen de diensten wordt gefrustreerd.’ Zij wil dat de onderzoekers het rapport kunnen afmaken en dat het openbaar wordt gemaakt.

Auteur: Jordi Kloos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.