Havencongres: North Sea Port zet verder in op innovatie

North Sea Port treedt toe tot het Nederlandse PortXL. Dat meldde ceo Jan Lagasse woensdag 2 oktober in Terneuzen op het door Nieuwsblad Transport georganiseerde Havencongres North Sea Port.

De havenbeheerder wil met deze stap een link leggen met een netwerk van start-upbedrijven. ‘Jonge, innoverende ondernemers zijn van toegevoegde waarde voor bedrijven in het havengebied van North Sea Port’, aldus Lagasse in een toelichting.

PortXL

PortXL is in 2015 opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam en Van Oord en werkt samen met meerdere internationaal erkende partners. Het is ook gevestigd in Antwerpen en Singapore om startende ondernemers en havens te ondersteunen met het introduceren van innovaties. Het is de eerste havengerelateerde ‘start-up accelerator’ ter wereld.

Het innovatieplatform zoekt wereldwijd naar start-ups in de sectoren transport en logistiek, energie, chemie en raffinage en maritiem. Het begeleidt start-ups door expertise, kennis en een netwerk te delen en advies te verstrekken over nieuwe investeringen in de maritieme sector. Samen met PortXL gaat North Sea Port binnen het eigen ‘havenecosysteem’ op zoek naar passende start-ups.

Haventop

De ondertekening van de samenwerking tussen North Sea Port en PortXL maakte deel uit van het Havencongres North Sea Port 2019. Op 2 oktober verzamelde de haventop uit Vlissingen, Terneuzen en Gent zich voor een dag vol inzichten. Ruim 500 deelnemers schreven zich in voor het havencongres.

In de ochtend nam ongeveer de helft van de deelnemers een bezoek aan een bedrijf tijdens de site visits. Zij namen een kijkje in de keuken van Mammoet, Yara, Volvo Car Gent of Kloosterboer. Deelnemers aan het bedrijfsbezoek bij Mammoet hadden geluk, zij kregen een toegift door ook nog een kijkje te mogen nemen bij Ovet.

Green Supply Chains

In de middag stond het inhoudelijke congres op het programma met maar liefst 17 sprekers. Na een inleiding van CEO Jan Lagasse nam professor Theo Notteboom de bezoekers mee in zijn onderzoek naar Green Supply Chains in de havens. Focco Vijselaar, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf uitleg over de gevolgen van het klimaatakkoord. Wat betekent dat voor de havens?

Maarten den Dekker, projectleider Duurzame Transitie bij North Sea Port zoomde tijdens zijn presentatie over CUST verder in op de Vlaams-Nederlandse havenregio zelf. Gijsbrecht Gunter van Yara vatte het geheel mooi samen in een verhelderende en kritische reflectie.

Duurzame verbindingen

Na de pauze was het tijd om van onderzoek over te gaan op concrete voorbeelden. Na een pitch van Tom Vermeiren van Rebel Group gingen BCTN, DFDS en Volvo met elkaar in gesprek over duurzame achterlandverbindingen. Wat gebeurt daar al en wat kan er nog beter?

De tweede rondetafel werd ingeleid door oud-havencommissaris van Gent, Toon Colpaert waarna PortXL, Fluxys, Gasunie, Dow Chemical en Kloosterboer aan het woord kwamen over samenwerking. Grensoverschrijdend samenwerken op meerdere vlakken.

Daan Schalck

Het slotwoord was aan CEO Daan Schalck. Hij benadrukte dat het niet alleen belangrijk is om samen te werken met de bedrijven in de regio, maar ook met de overheid.

Lees het uitgebreide verslag van het Havencongres North Sea Port in de komende uitgave van Nieuwsblad Transport en Mainport Magazine.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.