Amsterdam bouwt duurzaam onderkomen voor de Havenmeester

Port of Amsterdam is gestart met de bouw van een nieuw pand voor de Divisie Havenmeester. Daaronder vallen de technische staf, planners en een deel van de operationele medewerkers. Het volledig circulair gebouwde pand gaat het huidige gebouw aan de Capriweg vervangen.

Het nieuwe bedrijfspand wordt duurzaam en circulair gebouwd. Zo wordt er gebruik gemaakt van een gesloten bodemenergiesysteem, waarmee het verwarmen en koelen van het pand op een efficiënte en duurzame manier plaatsvindt. In de winter onttrekt het systeem warmte uit de bodem en in de zomer geeft het systeem warmte af aan de bodem. Dit leidt tot een forse energiebesparing en aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot. Alle energie die het gebouw verbruikt, is opgewekt door zonnepanelen op het dak en aan de gevel. Daarmee voorziet het gebouw voor 100% in zijn eigen energie, zo laat Port of Amsterdam weten.

Besparing drinkwater

Naast het duurzame energiesysteem, wordt er een grijswatercircuit in het gebouw geïntegreerd. Regenwater wordt opgevangen in een speciale ondergrondse tank, om het vervolgens te hergebruiken voor het doorspoelen van onder meer de toiletten en het besproeien van de planten.

De toegepaste bouwmaterialen zijn demontabel en behouden hun waarde wanneer deze worden hergebruikt (circulair). Er is gekozen voor een houten draagconstructie, deze biedt gelijktijdig een warme en natuurlijke sfeer in het interieur. Deze wordt geplaatst op een betonnen fundering en plaatselijk versterkt door een staalconstructie. Hiermee worden de specifieke voordelen van ieder materiaal afzonderlijk benut.

BREEAM

De nieuwbouw krijgt een zogenoemde BREEAM NL Certificaat. Dit certificaat is een internationaal erkend keurmerk dat gebouwen beoordeelt op vele duurzaamheidscategorieën en alleen bovenwettelijke prestaties beloont. Dat houdt in dat een gebouw wordt neergezet volgens de meest recente duurzaamheidseisen, technieken en ook volledig is gericht op de gebruikers.

Door de 24-uurs economie van de haven is het nieuwe bedrijfspand altijd bezet. Zo is onder andere de positie van ramen, de inrichting van de verdiepingen en de techniek volledig gericht op comfort. Daarbij kun je denken aan geluid, (dag)licht, een gezond binnenklimaat en een slimme indeling waardoor logische looproutes ontstaan. Op de tweede verdieping komt er een 40m2 groot inpandig dakterras. Verder is de verlichting zelf aan te passen, ook tijdens nachtdiensten.

Dozy BV zal de bouw realiseren. Naar verwachting is het pand in het voorjaar van 2020 gereed.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.