‘Goed personeel verdien je snel terug’

Havenbedrijven kunnen erg lastig aan geschikt personeel komen. Niet als je de mensen kent, weten de ervaren Frank Pikart- van den Heuvel en Wilko Pronk. Sinds september werken de twee bekende gezichten uit de Rotterdamse haven weer samen om werkzoekenden aan het juiste bedrijf te koppelen.

Pronk is samen met Martin Wennekes sinds 2017 eigenaar van Terminal Recruiters. De focus van Terminal Recruiters ligt op technisch personeel. Denk aan operators, surveyors, teamleiders en werkvoorbereiders in de procesindustrie. Met de komst van Frank Pikart – van den Heuvel heeft het bedrijf er een nieuwe tak bij. Pikart richt zich onder de naam Logistic Recruiters op de logistieke sector. ‘Wilko en ik kennen elkaar al jaren. Het geeft een heel prettig gevoel om nu weer samen te werken als compagnons in dit bedrijf’, zegt Pikart.

Kleine wereld

Voor het bedrijf is Pikart een nieuw gezicht, maar in de haven kent iedereen hem, vult Pronk aan. ‘Hij neemt een groot netwerk mee. Samen hebben we heel wat jaren ervaring in het havenbedrijfsleven. Feit dat we samen veel mensen kennen maakt ons sterk. Het betekent echter ook dat we helder moeten zijn in de communicatie en dat we afspraken echt moeten nakomen. Aan puur headhunting kunnen we ook niet beginnen. De havenwereld is echt klein.’

Waar Wilko en zijn team onder de vlag Terminal Recruiters zoeken naar onder meer procesoperators, gaat Pikart de vraag invullen van meer administratieve banen in de logistiek. ‘Denk aan de customer desk, sales en planners. Dat zijn de banen waar veel vraag naar is en waar wij geschikte kandidaten voor zoeken. Het gaat om banen in de expeditie, bij rederijen. Containerplanner is ook zo’n baan waar veel vraag naar is, een hele specifieke functie waar kennis een vereiste is’, legt Pikart uit.

LinkedIn

De meeste mensen worden aan een bedrijf gekoppeld via het netwerk van de mannen. Pronk: ‘Het is in ons vak heel belangrijk om menselijk te blijven. Je moet het nooit om een dubbeltje laten hangen. Goed personeel verdien je snel weer terug. Wij kijken naar de langetermijnstrategie.’ Pronk en Pikart gaan vooraf naar een klant toe om een goed profiel te kunnen schetsen. ‘Welke cultuur hangt er in een bedrijf? En wat heeft de kandidaat te bieden?’
Waar de ene helft van de kandidaten voortkomt uit het netwerk van de heren, wordt de andere helft vooral via social media binnengehaald. Een goede en snelle manier om personeel aan bedrijven te koppelen, zegt Pikart. Toch zit dit grote bereik ook wel eens in de weg, zegt Pikart. ‘Het is natuurlijk ook een concurrent voor ons. Neem bijvoorbeeld LinkedIn, als je hierop meldt dat je op zoek bent naar een baan, bereik je meteen veel mensen.’
Toch zien Pikart en Pronk nog voldoende mogelijkheden om zich te onderscheiden. ‘Wij pretenderen niet de grootste te zijn. Onze ervarenheid maakt ons productief en daardoor zijn we in staat om mensen op de juiste posities te plaatsen. Daar draait het uiteindelijk om.’

Foto: Frank Pikart

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.