Sendo Liners varen emissieloos Amsterdam binnen

Is Port of Amsterdam in zicht? Dan gaat de dieselmotor uit en de elektromotor aan. Dat is de afspraak die er is gemaakt met Sendo Shipping. Per 2020 varen twee van hun Sendo Liners emissieloos de Amsterdamse haven binnen.

Port of Amsterdam is in de vorm van een lening betrokken bij deze nieuwe schepen. De Sendo Liners zijn hybride containerschepen die minder uitstoten, minder brandstof verbruiken en meer laadruimte hebben. Het gaat om precies één container lengte extra.

Modulair ontwerp

Met de Sendo Liners wil Port of Amsterdam een actieve bijdrage leveren aan een milieuvriendelijker toekomst van de scheepvaart. Het faciliteren van de komst van hybride vaartuigen is daarbij een concrete stap. Bij de bouw van de Sendo Liners is ook rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen op de aandrijving. Het is een modulair ontwerp.
Dat betekent dat er heel makkelijk en snel aanpassingen te maken zijn. Zo kan bijvoorbeeld de dieselaandrijving worden vervangen door volledig elektrische aandrijving of aandrijving op basis van waterstof.

2020 in de vaart

De Sendo Liners gaan varen in lijndienst op het traject Amsterdam – Rotterdam. Op dit moment worden de schepen in Werkendam afgebouwd. Begin 2020 worden ze in de vaart genomen. Vanaf dat moment wordt er 32% bespaard op brandstofverbruik en 40% op CO2- uitstoot per vervoerde container, meldt Port of Amsterdam.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.