Onderzoek naar grootschalige productie duurzame kerosine Rotterdam

Er komt een onderzoek naar grootschalige productie van duurzame, synthetische vliegtuigbrandstof in de haven van Rotterdam. Havenbedrijf Rotterdam, Rotterdam The Hague Airport en Rotterdam The Hague Innovation Airport gaan gezamenlijk uitzoeken wat ervoor nodig is om een fabriek te bouwen met voldoende productiecapaciteit.

Kerosine is nu nog een product van de olieraffinaderijen. Maar het kan ook gemaakt worden op basis van CO2, waterstof en groene stroom. De komende jaren komt op Rotterdam The Hague Airport een proefinstallatie die op die manier dagelijks 1.000 liter synthetische kerosine maakt. De drie genoemde partijen gaan nu uitzoeken wat ervoor nodig is om een dergelijke fabriek op te schalen naar een veel grotere productiecapaciteit. Voor de beeldvorming: Rotterdamse raffinaderijen produceren dagelijks 20.000 keer zo veel kerosine als de proefinstallatie gaat leveren. Opschalen is dus een belangrijke en essentiële stap op weg naar duurzaam vliegen.

Infrastructuur

Op de proefinstallatie op de Rotterdamse luchthaven wordt de CO2 uit de lucht gehaald en de waterstof wordt geproduceerd met duurzame elektriciteit. Voor de Rotterdamse industrie is CO2 nu een restproduct. In de haven wordt momenteel gewerkt aan grootschalige infrastructuur voor CO2, groene stroom en waterstof. De haven is daarmee volgens de partijen een voor de hand liggende locatie om fabrieken te ontwikkelen die grote hoeveelheden synthetische vliegtuigbrandstoffen maken. Bovendien liggen vanuit de haven leidingen naar met name Schiphol voor het transport van kerosine. De drie organisaties starten daarom nu samen deze studie naar opschaling van de productie van synthetische kerosine.

In de studie komt onder andere aan bod wat technische uitdagingen zijn bij het bouwen van grotere installaties, wat de benodigde ruimte is en waar dit soort productie het best zou kunnen plaatsvinden. De initiatiefnemers van de studie roepen bestaande petrochemische bedrijven op om aan te haken bij het onderzoekstraject. Ook andere partijen die een relevante bijdrage kunnen leveren worden uitgenodigd mee te doen.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.