Rotterdam test digitaal adviseren ligplaatsen

Havenbedrijf Rotterdam start een proef met het digitaal adviseren over openbare ligplaatsen voor de binnenvaart. Gebruikers van RiverGuide, een digitale routeplanner voor de binnenvaart, worden hierbij actief benaderd. Zo ontvangen zij zodra ze de haven naderen een pushbericht met de vraag of een ligplaats benodigd is.

Doel van de proef is om uit te proberen of een goed ligplaatsadvies kan worden verstrekt op basis van reisgegevens en scheepskenmerken. Ook wordt geëvalueerd of de schipper dit ligplaatsadvies waardeert. De proef duurt tot eind januari 2020 en omvat 500 scheepsbezoeken. Indien de proef succesvol is, kan dit een permanente functie worden binnen de digitale routeplanner.

Vijfhonderd openbare ligplaatsen

Verspreid over de haven van Rotterdam zijn circa 150 locaties beschikbaar met een gezamenlijke capaciteit van circa vijfhonderd schepen. Sinds enige jaren is via het Binnenvaart Ligplaatsen Informatie Systeem (BLIS) online in te zien of ligplaatsen vrij of bezet zijn. In de praktijk is gebleken dat schippers regelmatig moeten zoeken naar een plek, omdat de openbare ligplaatsen van hun voorkeur bij aankomst bezet zijn of niet voldoen aan hun kenmerken (bijvoorbeeld kegelvoering als er gevaarlijke stoffen aan boord zijn). Ook is gebleken dat de ligplaatsfunctie van BLIS niet altijd wordt geraadpleegd door schippers. Met de proef hoopt het Havenbedrijf de bezoekende binnenvaartschepen nog beter te kunnen faciliteren, door een zoveel mogelijk ‘tailormade’ advies aan te bieden.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.