‘Moerdijk haalt die stroom van de weg af’

Als vierde zeehaven van Nederland heeft Port of Moerdijk een behoorlijke positie in de maritieme wereld. Toch liggen er nog veel ongeziene kansen voor de enige zeehaven van Brabant. Daarom gaat het havengebied de komende tijd veel meer aan de boom schudden. ‘We gaan er alles aan doen om de overslag van shortsea, binnenvaart en spoor te vergroten.’

Het zijn de stellige woorden van Caesar Luikenaar. Sinds 1 juli van dit jaar werkt de geboren Zeeuw voor Port of Moerdijk als commercial manager Logistics. Luikenaar is in zijn functie verantwoordelijk voor de ‘natte kant’ van het Brabantse havengebied. Samen met zijn collega’s van het havenbedrijf is hij vastbesloten om de haven van Moerdijk verder te laten groeien. Luikenaar neemt hiervoor een bak aan ervaring mee. Hij verdiende zijn sporen bij Samskip. ‘Ik heb daar ruim 15 jaar gewerkt. Die andere kant ken ik daardoor enorm goed. Het helpt me in mijn nieuwe functie. Ik weet waar veel van de klanten naar op zoek zijn en waar ze tegenaan lopen.’ In zijn tijd bij Samskip had Luikenaar met name veel te maken met shortsea, spoor en de binnenvaart.

Snelweg voor binnenschepen

Onder andere binnenvaart is een modaliteit waar voor Port of Moerdijk nog veel groeikansen liggen. ‘Binnenvaart heeft veel voordelen. Zo kun je in een keer veel lading vervoeren naar het achterland. In Moerdijk kunnen we dit echt nog veel verder uitbouwen. Met de ligging aan de ‘snelweg voor binnenschepen’ tussen Rotterdam en Antwerpen/Zeeland en verbindingen met zowel de Rijn als de Maas kunnen we het achterland uitstekend bedienen. Een goed alternatief met de toenemende drukte op de weg.’

De files op de weg kosten het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks 1,4 miljard euro. Dat bedrag is nog nooit zo hoog geweest. De Moerdijkbrug, als verbinding tussen Dordrecht en Zonzeel, staat inmiddels op nummer 1 in de file top 10 van ANWB en voor de komende jaren staan veel werkzaamheden gepland voor de wegen en bruggen rondom Moerdijk. ‘Dat biedt kansen voor andere modaliteiten zoals het spoor en de binnenvaart. Moerdijk is echt een multimodale haven. Door deze nog meer als zodanig in te zetten, kunnen we die grote stroom van de weg af halen.’

Logistieke ruimte

Moerdijk is geografisch uitstekend gelegen tussen Rotterdam en Antwerpen, benadrukt Luikenaar. ‘Bovendien is het net iets gemakkelijker om je hier te vestigen dan in bijvoorbeeld Rotterdam. Hier is nog logistieke ruimte, vooral voor warehousing. Daarbij hebben wij die unieke multimodale positie waarmee we vervoer via zowel deepsea, als shortsea, spoor, weg en binnenvaart goed kunnen bedienen. Er liggen nog kansen om meer intermodaal te gaan.’

Aan het alternatief binnenvaart kleven nog wel wat vooroordelen, zegt Luikenaar. Zo heerst de gedachte dat de wachttijden in Rotterdam erg kunnen oplopen. Door bundeling van ladingstromen en het genereren van grotere callsizes is dat echter niet geval, zegt de commercial manager. Zo vaart de West-Brabant-Corridor (WBC) in tegenstelling tot het verleden geen rondes meer langs alle zes grote deepsea terminals maar direct tussen Brabant en een van de zes terminals per keer. Moerdijk werkt er hard aan om de binnenvaartverbinding tussen de West-Brabantse plaatsen, Tilburg, Oosterhout en Moerdijk en Rotterdam nog verder te optimaliseren. ‘We varen hiermee nu drie tot zes keer per week direct naar iedere deepsea terminal, en dat moet een dagelijkse frequentie worden. Om dat te kunnen realiseren moet iedereen meewerken. Verschillende zaken zijn hier benodigd. Onder andere het balanceren van de grote importstroom van containers met exportlading. Dit voorkomt dat klanten voor het transport van de lege container terug naar Rotterdam moeten betalen. Daarmee zakken de kosten ook voor de importklanten en tegelijkertijd stijgt het volume en het draagvlak voor een hogere frequentie.’

De werkzaamheden die voor de komende jaren gepland staan voor de wegen rondom de Drechtsteden zullen dit proces versnellen, benadrukt Luikenaar. ‘De filedruk wordt zo groot dat verladers wel zullen moeten overschakelen op de binnenvaart. Moerdijk heeft de capaciteit.’

Lees het hele interview met Caesar Luikenaar in de komende editie van Mainport Magazine. In datzelfde nummer vindt u ook een interview met ECT-directeur Leo Ruijs en een verhaal over de kansen van superjachten. Benieuwd? Vraag hier een abonnement aan!

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.