‘Rotterdamse haven gaat opkomst China zeker voelen’

De haven van Rotterdam gaat zeker de gevolgen merken van de logistieke plannen van China. Onder meer doordat ladingstromen gaan verschuiven van Rotterdam naar zuidelijkere delen van Europa. Dat denkt Rob de Wijk, specialist in internationale betrekkingen, die hierover spreekt tijdens het Havendebat Rotterdam op 11 december.

Volgens De Wijk denkt de Rotterdamse havenwereld soms wat te gemakkelijk over de opkomst van China. Het gevoel van urgentie ontbreekt, omdat velen wellicht denken dat het voor hun bedrijfsvoering weinig gevolgen zal hebben. Hoewel dat voor sommige bedrijven inderdaad het geval is, verwacht De Wijk wel degelijk dat de Rotterdamse haven een behoorlijke hoeveelheid lading kan verliezen door investeringen uit het Verre Oosten.

One Belt One Road

Hij wijst onder meer op het feit dat de machthebbers in Peking hun One Belt One Road-netwerk willen doortrekken naar de trans-Atlantische route. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor het segment transshipment, waarin de Rotterdamse haven een belangrijke functie vervult.

Bij transshipment worden de goederen vanuit het Verre Oosten gelost in Rotterdam, waarna ze op andere schepen worden gezet richting bijvoorbeeld Noord- of Zuid-Amerika. Volgens mediaberichten zou China echter plannen hebben om de capaciteit in de haven van het Portugese Sines te vergroten, om zo meer greep te krijgen op dit type lading. Daardoor komt de positie van Rotterdam als transshipmenthaven onder druk te staan. Daarbij denkt hij overigens niet alleen aan Portugal, maar zeker ook aan de groeiende volumes in Spanje (Valencia, Barcelona en Algeciras) en Marokko (Tanger Med). Een groei die overigens niet in alle gevallen is ingegeven door Chinese investeringen.

Tweede Panamakanaal

Voor het verschepen van lading naar Noord- en Zuid-Amerika kijkt China ook steeds meer naar de trans-Pacifische routes, zegt De Wijk. In dit verband overweegt Peking om een tweede Panamakanaal aan te leggen, waarover recent nog is nagedacht in China. Dit kanaal ligt niet noodzakelijkerwijs in Panama, maar wel in Centraal-Amerika, bijvoorbeeld Nicaragua. Via dit kanaal zouden dan goederen vanuit China richting de oostkust van Zuid- en Noord-Amerika gaan, in plaats van via Europa.

Los van het transshipment-segment staat het volume in Rotterdam volgens De Wijk ook onder druk door investeringen elders in Europa, bijvoorbeeld in Griekenland en Italië. Zo besloot China recentelijk om te investeren in het Noord-Italiaanse Vado Ligure. Die haven is nu nog klein, maar krijgt met het geld uit Peking een terminal die containerschepen kan ontvangen van de allergrootste afmetingen, dus ook de mega carriers van meer dan 20.000 teu.

Lees het hele verhaal met Rob de Wijk op Nieuwsblad Transport.

Rob de Wijk is een van de sprekers tijdens het Havendebat Rotterdam op woensdag 11 december 2019. Debatteer mee over de toekomst van de haven. Kijk hier voor meer informatie.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.