Eerste deel Maaskade in Rotterdam opgeleverd

Binnenvaartschippers kunnen weer aanleggen aan de Maaskade aan het Noordereiland in Rotterdam. Net voor de kerst is dit deel van de vernieuwde Maaskade opgeleverd. Op dit westelijke deel zijn de bouwhekken nu verwijderd.

Tevens zijn langs dat deel van de kade walstroomkasten geplaatst en aangesloten, zodat er ook meer ligplaatsen voor de binnenvaart ter beschikking kwamen. Projectmanager Ruud Hulscher van het Havenbedrijf Rotterdam: ‘Het was de afgelopen periode flink doorwerken voor de aannemer, maar we vonden het belangrijk voor bewoners en binnenvaart om de eerste fase van het project nog vóór de kerst op te leveren.’

Verzakking hersteld

De werkzaamheden waren noodzakelijk omdat op het Noordereiland ongeveer 40 meter kade was verzakt. De originele kade stamt uit 1892. Het havenbedrijf heeft besloten de volledige 500 meter te vervangen door een geheel nieuw kadedeel. Het vorige week opgeleverde deel beslaat 250 meter van de westzijde van de Maaskade. Hulscher: ‘We gaan na kerst verder met het oostelijke deel en verwachten dat deel eind januari dat deel constructief klaar te hebben. In het voorjaar wordt de originele bestrating teruggelegd op de Maaskade (die onder beschermd stadsaanzicht valt), de paalkoppen gewit en de puntjes op de i gezet. In het tweede kwartaal zijn ook deze werkzaamheden gereed. Dan zal de gehele kade worden opgeleverd en in gebruik genomen.’

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.