Groningen Seaports haalt vlaggenschip van Avantium binnen

Het beursgenoteerde bedrijf Avantium, een wereldleider in duurzame chemie, heeft bekend gemaakt dat de eerste commerciële fabriek van het bedrijf in Delfzijl wordt gevestigd. Chemport Europe noemt de komst van de fabriek een belangrijke bouwsteen voor een toekomstbestendige en duurzame industrie in de regio.

De nieuwe fabriek is gebaseerd op door Avantium zelf ontwikkelde technologie. Met die technologie kan het bedrijf plantaardige grondstoffen omzetten in zogenaamd FDCA, een belangrijke grondstof voor de nieuwe groene plasticsoort PEF. Bijzonder is dat deze plasticsoort helemaal uit plantaardige grondstoffen gemaakt kan worden en het is goed recyclebaar. Met de vestiging van deze fabriek zet Avantium de stap van proeffabriek naar commerciële productie. Daarmee is een investering gemoeid van 150 miljoen euro. Bovendien levert de vestiging ruim 60 hoogwaardige banen op.

Regionale bijdrage

Een consortium van regionale financiers samen met provincie Groningen en Groningen Seaports investeert mee in de komst van de fabriek. Het consortium bestaande uit Groningen Seaports, provincie Groningen, NOM, Fonds Nieuwe Doen, Groeifonds (EBG) en Investeringsfonds Groningen leggen een regionale bijdrage van 30 miljoen euro bij.

Groningen Seaports ondersteunt naar eigen zeggen bovendien het bedrijf maximaal bij de aansluiting op de verschillende voorzieningen binnen het chemiecluster, zoals industriewater. ‘De Eemsdelta regio is nadrukkelijk op zoek naar bedrijven die een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Dit is ook zo vastgelegd in onder andere het eindrapport van de Industrietafel Noord-Nederland. Het initiatief van Avantium is een prachtig voorbeeld hiervan’, aldus Cas König, directeur van Groningen Seaports en voorzitter van de industrietafel Noord-Nederland.

Chemport Europe

Chemport Europe is de naam van het innovatie-ecosysteem voor chemie en materialen in Noord- Nederland. In Chemport Europe werken overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen aan een gedeelde ambitie: changing the nature of chemistry. Binnen de Chemportregio zijn twee industrieclusters gevestigd (Delfzijl en Emmen) en een belangrijk kenniscluster in Groningen. De ambitie van Chemport is om het eerste klimaatneutrale industriecluster in Nederland en wellicht Europa te zijn.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.