Bouw grootste windpark op zee voor Zeeuwse kust van start

De bouw van het windpark Borssele 1+2 is van start gegaan. De eerste funderingen van dit windpark voor de Zeeuwse kust zijn inmiddels door het Deense Ørsted gerealiseerd.

De eerste monopaal was ook meteen de zwaarste en langste van het windpark, met een gewicht van 1,188 ton en een lengte van 76 meter. De onderkant van de fundering heeft een diameter van 8,5 meter – breder dan een voetbaldoel.

1 miljoen gezinnen

Het windpark Borssele 1+2 wordt 22 kilometer voor de Zeeuwse kust gebouwd. Er worden in totaal 94 monopaalfunderingen gerealiseerd, met dieptes die variëren van 14 tot bijna 40 meter. In april start vervolgens de installatie van de 94 turbines bovenop de palen. De bouw ligt goed op koers om eind dit jaar volledig operationeel te zijn. Het windpark is goed voor een capaciteit van 752 MW. Deze hoeveelheid groene elektriciteit komt overeen met het gebruik van één miljoen huishoudens.

Onderhoudsbasis

Vanuit de onderhoudsbasis in Vlissingen bouwt en onderhoudt Ørsted het windpark Borssele 1+2. De start van de bouw van Borssele 1+2 is een belangrijke mijlpaal voor het windpark. Steven Engels, directeur van Ørsted in Nederland: ‘Borssele 1+2 is ons eerste windpark op zee in Nederland. Het windpark is ook een belangrijke stap in de ambitieuze groene energietransitie van de Nederlandse overheid. Borssele 1+2 is na realisatie het grootste windpark op zee van Nederland.’

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.