Zonnedak ter grootte van negen voetbalvelden in Amsterdamse haven

In de Amsterdamse haven is het grootste zonnedak van Amsterdam in gebruik genomen. Bijna 17.000 zonnepanelen zijn door Vattenfall op twee distributieloodsen gemonteerd. Het totale oppervlak van 45.000 m2 komt overeen met negen voetbalvelden.

De zonnedaken aan de Latexweg zijn eigendom van Merin, eigenaar en verhuurder van bedrijfsruimten in heel Nederland. Het kleine dak is 15.000 m2 en het grote dak meet 30.000 m2. De panelen leveren jaarlijks 4.350.000 kWh op. Dit is ongeveer evenveel elektriciteit als 1.250 huishoudens verbruiken.

De aanleg van de zonnedaken past bij de strategie van Port of Amsterdam om verder te verduurzamen. De haven wil uiteindelijk de meest circulaire haven Europa zijn.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.