Amsterdam doet vuilverbrander AEB toch in de verkoop

De Amsterdamse afvalverwerker en warmteleverancier Afval Energie Bedrijf (AEB) gaat definitief in de verkoop. Het college heeft de knoop daarover doorgehakt en legt dit principebesluit in februari voor aan de gemeenteraad.

De gemeente Amsterdam is de enige aandeelhouder van AEB en kiest voor een onderhandse verkoop van de aandelen. Gegadigden moeten voldoen aan verschillende voorwaarden. Zo moeten ze de verwerking van afval en de levering van warmte garanderen, streven naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering en werkgelegenheid behouden. Ook worden ze gescreend op integriteit en financiële draagkracht. Wie aan alle geschiktheidseisen voldoet en daarna het hoogste bod op tafel legt, mag zich de nieuwe eigenaar noemen.

Belangstelling

Volgens de woordvoerder van wethouder Victor Everhardt (D66, financiën en economische zaken) is er interesse vanuit de markt voor AEB. Maar er kunnen nog geen namen genoemd worden.

De Amsterdamse vuilverbrander heeft een turbulente tijd achter de rug. Vorig jaar werden de verbrandingsovens stilgelegd omdat door achterstallig onderhoud en problemen tussen personeel en management de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Daardoor vielen inkomsten weg en moest het bedrijf hoge kosten maken voor afvalverwerking elders. Om een faillissement te voorkomen sprong de gemeente voor maximaal 80 miljoen euro bij.

Weerstand van aandeelhouders

Afgelopen zomer wilde Everhardts voorganger, wethouder Udo Kock, dat AEB zou worden overgenomen door het afval- en sloopbedrijf Beelen, maar daar voelde de rest van het college niet voor. Kock trad daarna af. Een poging AEB te laten overnemen door de publieke afvalcentrale HVC liep stuk op weerstand bij de aandeelhouders van dat bedrijf, waarna de optie van verkoop weer in beeld kwam.

Bron: ANP

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.