Rotterdamse M4H krijgt eigen brouwerij

In een voormalige havenloods aan de Merwehaven opent eind dit jaar Stadshaven Brouwerij Rotterdam. De opening van de grootste door Bierfabriek geëxploiteerde brouwerij, past bij de ambitie van Havenbedrijf Rotterdam om van de Merwe-Vierhavens (M4H) een aantrekkelijk nieuw woon- en werkgebied te maken. Bierfabriek investeert 7 miljoen euro in de Rotterdamse brouwerij.

In de Brouwerij komt net als bij de andere vestigingen van Bierfabriek, ook een restaurant. De Stadshaven Brouwerij heeft een startcapaciteit van 20.000 HL (2 mln liter bier) per jaar en gaat naast het bestaande trio bieren ook nieuwe varianten brouwen. De opening van de brouwerij staat gepland voor oktober 2020.

Nieuwe bedrijvigheid in fruithaven

Het Merwe-Vierhavensgebied (M4H) is een (voormalig)haven en industriegebied van circa 130 hectare, gelegen aan de noordkant van de Maas. Ooit was het één van de grootste fruithavens ter wereld. Door verplaatsing van havenactiviteiten naar elders in de haven, is er in M4H ruimte voor nieuwe bedrijvigheid. Nieuwe maakindustrie brengt de economie van stad en haven bij elkaar en draagt bij aan de verbreding en verduurzaming van beide, meldt het havenbedrijf.

Bierfabriek is in 2011 gestart als een combinatie van microbrouwerij en restaurant. De Rotterdamse locatie is na Amsterdam, Delft en Almere de vierde vestiging. In iedere vestiging staat een microbrouwerij midden in het restaurant, waar de bovengistende speciaalbieren ambachtelijk worden gebrouwen. Gasten tappen hun eigen bier en eten het op houtskool gegrilde kippetje.

Grootste van Bierfabriek

Bierfabriek directeur Harm van Deuren: ‘Het is een lang gekoesterde wens om met Bierfabriek naar Rotterdam te komen. Begin 2018 hebben we als eigenaren de wens uitgesproken dat we bij de volgende vestiging graag een grotere brouwerij wilden starten. De huidige drie microbrouwerijen brouwen enkel voor de eigen locaties, maar daar kunnen we geen flessen of fusten afvullen. We wilden kijken of we de dubbelslag konden slaan; we gingen op zoek naar een ruimte voor een grote brouwerij en dan bij voorkeur in Rotterdam. We vonden een prachtige oude fruitloods van 5.000m2 aan de Gallileïstraat in Merwe-Vierhavens (M4H). De komende 10 jaar wordt dit hele gebied ontwikkeld tot woon- en werkgebied, daar willen wij graag aan bijdragen.’

Investering van 7 miljoen

Bierfabriek investeert ongeveer 7 miljoen euro in de Rotterdamse brouwerij en transformeert hiermee van een kleine horecaketen naar een grotere brouwerij met vier eigen horecalocaties.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.