Frigo Breda bouwt koel- en vriesterminal in Moerdijk

Frigo Breda, gespecialiseerd in koel- en vrieslogistiek, krijgt een eigen koel- en vriesterminal in de haven van Moerdijk. Die moet in juni dit jaar open gaan.

Het bedrijf huurt van Port of Moerdijk een perceel van bijna zes hectare aan de Middenweg, waarop een koel- en vrieshuis met een capaciteit van 70.000 palletplaatsen wordt gebouwd. Die krijgt een eigen kade van driehonderd meter. De nieuwe locatie wordt ook meteen de nieuwe hoofdvestiging van het bedrijf. Het project is goed voor een verdubbeling van de huidige capaciteit van 37.000 palletplaatsen, die over zes locaties is verspreid.

31 laaddocks

Het koel- en vrieshuis wordt voorzien van 31 laaddocks en acht grote koelcellen. Op de kade komt ruimte voor de opslag van reefercontainers, die daar kunnen worden aangesloten op reefer-plugs. Bovendien komt er een zogenoemd BIP, een Buitengrens Inspectie Punt (BIP) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het keuren van veterinaire lading.

Volgens oprichter en directeur Reinier van Elderen van Frigo Breda heeft de centrale ligging van Moerdijk de doorslag gegeven bij de keuze voor de Brabantse zeehaven. Ook noemt hij de spooraansluiting een pre. Het bedrijf wil meer gebruikmaken van water en rail en zo het ‘filegevoelige wegtransport van en naar Rotterdam en Antwerpen beperken’.

Shortsea

Directeur Ferdinand van den Oever van Port of Moerdijk noemt de komst van Frigo Breda ‘een volgende stap in het versterken van een koel- en vriescluster’. Hij wijst erop dat onder meer VDH en Lidl al over een centrum in Moerdijk beschikken. ‘Mede door de mogelijkheden voor shortsea-vervoer kunnen we gezamenlijk de modal shift versnellen’, aldus Van den Oever.

Auteur: Rob Mackor