EU-steun voor waterstoffabriek Delfzijl

Een consortium van Nouryon, Gasunie en vier partners ontvangt 11 miljoen euro aan Europese subsidie voor hun voorgenomen groene waterstofproject ‘DJEWELS’ in Delfzijl. Het project is volgens de bedrijven een koploper onder de verschillende waterstofinitiatieven die zijn gericht op het terugdringen van CO2-emissies en een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzamere, circulaire economie.

De subsidie wordt toegekend door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU), een partnerschap van de Europese Commissie en de industrie dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe waterstoftechnologie. De 20 megawatt elektrolyser van Nouryon en Gasunie zou de eerste in haar soort zijn die op deze schaal in Europa wordt geïmplementeerd.

Capaciteit verhogen

Nouryon en Gasunie plannen in 2020 een definitief investeringsbesluit voor de fabriek te nemen. Tegelijkertijd onderzoeken beide bedrijven mogelijkheden om de capaciteit van de installatie te verhogen van 20 MW tot 60 MW om te kunnen voldoen aan de vraag naar groene waterstof voor de productie van duurzame kerosine.

Het Waddenfonds ondersteunt het project ook, het fonds, dat investeert in projecten in Noord-Nederland, geeft een subsidie van 5 miljoen euro.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.