Kloosterboer bouwt reefer containerterminal in Vlissingen

Logistiek dienstverlener Kloosterboer breidt haar locatie in de haven van Vlissingen uit. De nieuwe reefer containerterminal, Kloosterboer Containerterminal Vlissingen, is medio 2022 operationeel. De terminal is uniek, vanwege het aantal reefer plugs: in totaal 1020.

Door de plugs worden de reefer containers voorzien van elektriciteit. Dit is noodzakelijk om de containers, die voornamelijk gevuld zijn met voedingswaren, op de juiste temperatuur te houden. Kloosterboer geeft aan te blijven investeren in reefer plugs om de groeiende containerstromen te faciliteren. Op de terminal wordt naar verwachting jaarlijks 250.000 teu behandeld. De nieuwe locatie biedt echter mogelijkheden om uit te breiden naar 1600 plugs, 400.000 teu op jaarbasis.

Kranen

De nieuwe terminal krijgt vier geautomatiseerde elektrisch aangedreven Rubber Tired Gantry (RTG) kranen. Kloosterboer zegt dat dit de eerste containerterminal is die van dit type automatische kranen gebruikmaakt. Het gebruik van de RTG kranen vermindert het aantal reachstackers op de terminal, waardoor de CO2-uitstoot met 800.000 kilogram afneemt.

In eigen hand

De combinatie van een multimodaal bereikbare terminal en de dichtbij gelegen koel- en vrieshuizen in Vlissingen zorgt ervoor dat Kloosterboer alles in eigen hand heeft. Het bedrijf lost en laadt de inkomende containers direct in het koel- en vrieshuis en vervolgens wordt de lading verder vervoerd per truck of barge.

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.