Eerste lng-bunkering in haven Antwerpen

Zeeschip voor het eerst met lng gebunkerd in Antwerpse haven

In de haven van Antwerpen is dinsdag voor het eerst een zeeschip door een ander schip gebunkerd met de schonere brandstof lng. Dit gebeurde met de chemicaliëntanker Ramelia die sinds september vorig jaar voor de Zweedse Gothia Alliance vaart. Het is een van de stappen die de haven van Antwerpen maakt om te verduurzamen.

De lng werd veilig en snel aan het schip geleverd door het lng-bunkerschip de FlexFueler 001 van het Nederlandse Titan LNG. Later dit jaar wordt de FlexFueler 002 gedoopt. Dit schip gaat de scheepvaart in het hele Antwerpse havengebied bevoorraden met lng, met als vaste uitvalsbasis kaai 526.

Terminals

Bunkeren is het leveren van brandstof van een schip aan een ontvangend handelsschip. Ook de terminals zijn hierbij betrokken. De Antwerpse haven richt zich dit voorjaar op de begeleiding en informatievoorziening van de terminals om ze te laten wennen met bunkeren van lng. Naar verwachting volgen binnenkort andere terminals in de Belgische haven.

De haven van Antwerpen werkt met een vergunningensysteem, waarbij de kandidaat-bunkeroperatoren eerst worden gescreend. Hiermee wil de haven de kwaliteit van de bunkeroperatoren waarborgen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.