Eerste huurders starten in De Werkplaats

Eerste huurders in De Werkplaats van Havenbedrijf Rotterdam

Het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw De Werkplaats in Merwe-Vierhavens (M4H) van het Havenbedrijf Rotterdam is officieel in gebruik genomen. Dinsdag verwelkomde operationeel directeur Ronald Paul van het havenbedrijf de eerste drie huurders: CDS Electronics, Royal Roos en Value Maritime.

De voormalige koelloods voor op- en overslag van fruit is door het Havenbedrijf Rotterdam herontwikkeld tot bedrijfsverzamelgebouw voor de nieuwe generatie maakbedrijven. De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf hebben de ambitie om het Merwe-Vierhavensgebied te veranderen in een innovatief district met wonen, werken en leren, horeca en cultuur.

De Werkplaats

In De Werkplaats werken de nieuwe generatie maakbedrijven met technologieën zoals robotisering, 3D-printing en hergebruik van materialen. Nieuwe maakindustrie draagt bij aan de verbreding en verduurzaming van stad en haven. Hierdoor wordt innovatie in de regio gestimuleerd en wordt er nieuwe werkgelegenheid gecreëerd.

Het Merwe-Vierhavensgebied (M4H) is een, voormalig, haven en industriegebied van ongeveer 130 hectare, gelegen aan de noordkant van de Maas. Voorheen was het een grote fruithaven. Inmiddels zijn de industrie en fruitbedrijven weggetrokken.

Herinrichting

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf werken samen aan de herinrichting van het gebied en de verbetering van de openbare ruimte. In 2020 wordt als eerste gestart met de herinrichting van de Keileweg. Eind dit jaar wordt Stadshaven Brouwerij Rotterdam in een voormalige havenloods aan de Merwehaven geopend.

Samen met RDM Rotterdam, waar bedrijven, onderwijs en onderzoek samenwerken aan (maritieme) innovaties, vormt M4H het Rotterdam Makers District.

Lees ook: Rotterdamse M4H krijgt eigen brouwerij

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.