Europarlementariërs Vera Tax en Caroline Nagtegaal en Elisabeth Post van TLN

Europarlementariërs: grote onzekerheid havenondernemers over brexit

De onzekerheid bij havenondernemers is groot over de gevolgen van de brexit. Dat blijkt uit gesprekken tussen Europarlementariërs Caroline Nagtegaal (VVD) en Vera Tax (PvdA) en havenondernemers. Zij spraken maandag in Hoek van Holland over de prioriteiten voor de nieuwe handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk.

Nu de overgangsfase is ingegaan en de onderhandelingen zijn gestart, is het volgens de Europarlementariërs belangrijk om te achterhalen wat havenondernemers belangrijke aandachtspunten vinden. Caroline Nagtegaal en Vera Tax willen de input van de havenondernemers gebruiken tijdens hun gesprekken in Europa over de brexit. Nagtegaal: ‘Uit de gesprekken met havenondernemers blijkt dat de onzekerheid groot is wat betreft de gevolgen van de brexit.’

Keuren

De havenondernemers maken zich vooral zorgen om het proces van keuren en certificeren. Nagtegaal: ‘Transportbedrijven die groente en fruit vervoeren, maken zich zorgen over het keuren en certificeren van producten. Wanneer producten in Nederland al goedgekeurd zijn, bestaat de mogelijkheid dat deze in het Verenigd Koninkrijk weer gecontroleerd moeten worden. Dit leidt tot vertragingen. De vraag van de ondernemers is hoe zij met deze vertragingen om moeten gaan. Versproducten kunnen niet te lang onderweg zijn. Voor hen is het voorkomen van vertragingen een grote prioriteit.’

De Europarlementariërs zullen de input van de havenondernemers meenemen in de gesprekken die zij gaan voeren over de gevolgen van de brexit. ‘De havenondernemers aangegeven het fijn te vinden om op de hoogte te worden gehouden van ontwikkelingen die voortkomen uit de onderhandelingen’, zegt Tax. ‘De ondernemers hebben behoefte aan het tijdig ontvangen van informatie zodat zij hier direct op kunnen inspelen en niet last-minute actie hoeven te ondernemen.’

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.