Containerterminals Rotterdam liggen tot woensdagmiddag stil

De containerterminals op de Maasvlakte liggen zeker tot woensdagmiddag stil. Woordvoerder Tie Schellekens van Havenbedrijf Rotterdam zegt dat een groot deel van de activiteiten in de terminals stil ligt. ‘De beloodsing is gestaakt en de containerkranen staan omhoog. We verwachten dat dit nog wel duurt tot morgenmiddag en dat de overslag daarna weer op gang komt.’

Rotterdam World Gateway verwacht dinsdagavond de operatie op de terminal te hervatten. Ook van de twee terminals van APM Terminals op de Maasvlakte wordt verwacht dat ze dinsdag weer operationeel zullen zijn. Datzelfde geldt voor de terminals Delta Terminal en Euromax van ECT.

Weeronline meldt dat Nederland waarschijnlijk te maken krijgt met de derde storm in een week: Dennis. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag wordt in het noordwesten windkracht 9 verwacht met windstoten tot 100 kilometer per uur. Deze weersomstandigheden leiden mogelijk opnieuw tot achterstanden in de haven.

Stormvloedkeringen

De storm Ciara, springtij en veel rivierwater hebben ervoor gezorgd dat drie van de zes stormvloedkeringen in Nederland zijn gesloten om ons land tegen het dreigende hoogwater te beschermen: Hollandsche IJsselkering, Oosterscheldekering en Haringvlietsluizen. Dit meldt Rijkswaterstaat.

De Oosterscheldekering is inmiddels alweer open. De Hollandsche IIsselkering gaat naar verwachting woensdag weer open. De Haringvlietsluizen zijn bij eb open en bij vloed dicht, tot de weersomstandigheden weer normaal zijn.

De stormvloedkeringen Ramspol en de Maeslant- en Hartelkering worden niet gesloten. Het operationeel team van de Maeslantkering werd afgelopen zondag wel opgeroepen om de situatie in de gaten te houden. Het is bijzonder dat drie stormvloedkeringen op één dag sluiten, maar het is geen record. Eerder sloot Rijkswaterstaat op 3 januari 2018 vijf stormvloedkeringen tegelijk.

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.