‘Sluit zuidelijke vaarroute boven Waddeneilanden af voor grote containerschepen’

ChristenUnie, D66 en GroenLinks vinden dat de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden definitief moet worden afgesloten voor grote containerschepen. De partijen dienden dinsdag Kamervragen in om minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op te roepen zo snel mogelijk samen met Duitsland een voorstel in te dienen bij de Internationale Maritieme Organisatie in Londen om deze afsluiting voor elkaar te krijgen.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid waarschuwde eind oktober al dat de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden gevaarlijk is bij stormachtig weer voor grote containerschepen. De kustwacht waarschuwt schepen sindsdien voor de gevaren. Tijdens de storm in de afgelopen dagen namen meerdere containerschepen toch de zuidelijke vaarroute.

Nu actie ondernemen

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie): ‘Waarschuwingen van de kustwacht zijn kennelijk niet voldoende om te voorkomen dat grote containerschepen bij stormachtig weer de vaarroute vlak boven de Waddeneilanden nemen. De minister moet nu zo spoedig mogelijk werk maken van het afsluiten van de zuidelijke vaarroute voor grote containerschepen en samen met Duitsland actie ondernemen. Dit is van belang uit het oogpunt van veiligheid, de leefbaarheid op de Waddeneilanden en om verdere schade aan het kwetsbare natuurgebied te voorkomen.’

Matthijs Sienot (D66) wil al sinds vorig jaar dat de route langs de Wadden voor grote containerschepen gesloten wordt. ‘Na de MSC Zoe was het wachten op een nieuw ongeluk. De minister moet hier snel mee aan de slag. De Wadden zijn Unesco werelderfgoed. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan.’ Suzanne Kröger (GroenLinks) vindt het zorgelijk dat er in een storm weer containers over boord zijn gegaan. ‘Hebben we de harde lessen van de ramp met MSC Zoe wel geleerd?’

OOCL Rauma

Het schip OOCL Rauma verloor dinsdag 43 kilometer boven Ameland vijf containers. In de nacht van dinsdag op woensdag is het schip 60 kilometer ten noordwesten van Terschelling nog eens twee containers kwijtgeraakt. De OOCL Rauma, die plaats heeft voor 1425 containers van de standaardmaat teu, was vertrokken uit de haven van Kotka (Finland) en was op weg naar Rotterdam. Dinsdag stond er windkracht 8.

Na de eerste melding dinsdagmiddag stuurde de kustwacht het hulpschip ETV Guardian naar de plek waar de OOCL Rauma de containers heeft verloren. OOCL Rauma vaart onder de Nederlandse vlag. Ook werd het kustwachtvliegtuig gealarmeerd om de containers te lokaliseren. Vanwege technische problemen moest de Guardian terug naar de haven van Den Helder. Woensdagochtend gaat het kustwachtvliegtuig er waarschijnlijk weer op uit om de twee in de nacht overboord geslagen containers te zoeken. De kustwacht stuurt aan de scheepvaart een bericht over de laatst bekende positie van de containers om hen te waarschuwen.

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.