Drugsvondsten Rotterdamse haven bijna verdubbeld in 2019

In het afgelopen jaar is er 33.732 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven door het HARC-team (Hit and Run Cargo-team), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie. Dit is bijna een verdubbeling van de hoeveelheid drugs die werd gevonden in 2018. Toen onderschepte het team 18.947 kilo cocaïne.

Het HARC-team is in 2019 vaker in actie gekomen dan voorgaande jaren. In totaal zijn er 141 partijen onderschept tegenover 109 in 2018. Naast cocaïne werd 519 kilo heroïne, 195 kilo marihuana en 86 kilo crystal meth onderschept. Het team is in 2019 ook betrokken geweest bij verschillende vondsten in Vlissingen: in totaal 3008 kilo cocaïne.

Bijzondere vangsten

Het is opvallend dat er dit jaar meerdere grote vondsten zijn gedaan: verschillende partijen van meer dan 1000 kilo. Het grootste deel van de drugs is afkomstig uit Zuid-Amerika: landen zoals Colombia, Ecuador en Brazilië.

In april 2019 was er een opvallende vangst tijdens een controle bij een transportbedrijf in De Lier. Hier werd een flinke hoeveelheid crystal meth en ketamine aangetroffen. De drugs waren verstopt in dozen met bevroren kippenbouten. De verdovende middelen, met een straatwaarde van tientallen miljoenen euro’s, waren bedoeld voor het Verenigd Koninkrijk.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.